EU: Tiden løber ud for Ukraine

UKRAINE: EU’s ministre efterlyser flere reformer af det ukrainske retsvæsen og signaler om løsladelse af tidligere premierminister Julia Timosjenko, hvis Unionen skal sige ja til at indgå en omfattende politisk og økonomisk aftale med Ukraine i næste uge.

BRUXELLES: De europæiske udenrigsministre forsøgte i går at sætte tommeskruerne på Ukraine for at undgå et sammenbrud for en vidtgående politisk og økonomisk aftale, der efter planen skal indgås mellem de to parter ved et topmøde i Vilnius næste uge.

"EU er ikke klar til at underskrive den aftale, der ligger, med de fremskridt, der nu er opnået. Det er det klare og barske budskab til Ukraine. Der skal ske yderligere skridt," sagde fungerende udenrigsminister Christian Friis Bach (R) efter mødet.

EU har udbedt sig reformer af det ukrainske retssystem, som EU-spidserne beskriver som "selektivt", når det kommer til kritikere af den siddende regering. Symbolet på de juridiske problemer er tidligere premierminister Julia Timosjenko, der siden 2011 har siddet fængslet i det, der opfattes som en klart politisk motiveret sag om påstået embedsmisbrug. En afklaring på hendes situation og reform af valgloven og den offentlige anklagers embede vil kunne bane vejen for en løsning, men tiden er meget knap.

Vigtig politisk aftale
Handels- og associeringsaftalen mellem de to parter har stor politisk betydning og ses som en lakmusprøve på, hvorvidt Ukraine er villig til at vende sig mere mod Vesten end mod den traditionelle allierede Rusland. Den er et første skridt til et nærmere politisk samarbejde med EU-landene og vil samtidig åbne op for samhandel og gøre det nemmere for ukrainere at rejse ind i EU. 

"Vi vil have Ukraine til at vende sig mod EU, men betingelserne skal være på plads," sagde den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle.

"Vi vil ikke have, at de sakker bagud, mens andre gør betydelige fremskridt på den europæiske vej," understregede EU's udenrigsrepræsentant, Catherine Ashton.

EU-indtog i Ukraine 
EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle, tager i dag til Kiev for at forsøge at lægge pres på ukrainerne. En forhandlingsdelegation udsendt af Europa-Parlamentet bestående af den tidligere irske formand for Parlamentet Pat Cox og den tidligere polske præsident Alexander Kwasniewski vil også være til stede.

"Hvis der ikke bliver skrevet under i Vilnius, kan det betyde udsættelse af aftalen på ubestemt tid," forklarer Kwasniewski til det ukrainske nyhedsbureau UNIAN.

Et forslag om reformer af retsvæsenet vil blive behandlet tirsdag i det ukrainske parlament. Men fra flere EU-ministre lød der opfordringer til, at den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, går aktivt ind i sagen om den fængslede Timosjenko.

"Vi ved alle, at Janukovitj har magten til at finde en løsning," sagde den østrigske udenrigsminister, Michael Spindelegger.

Forrige artikel Hedegaard: Topmøde skal være trædesten Hedegaard: Topmøde skal være trædesten Næste artikel Ny dansk mediestøtte godkendt af EU-Kommissionen Ny dansk mediestøtte godkendt af EU-Kommissionen