Tysklands store betydning for Danmark

DEBAT: Tyskland er en vigtig alliancepartner i EU og har stor betydning for den økonomiske udvikling i Danmark, skriver handels- og europaminister Nick Hækkerup (S).

Af Nick Hækkerup (S)
Handels- og europaminister

På søndag går tyskerne til valg. Tyskland er en tæt og betroet alliancepartner i EU og den største aftager af danske varer. Vores sydlige nabo har dermed stor betydning for den økonomiske udvikling i Danmark. Derfor er søndagens valg også utrolig vigtigt for os danskere.

Efter halvandet års recession i EU som helhed fik EU i andet kvartal 2013 igen økonomisk vækst. Selv i de hårdest ramte lande er der nu små tegn på fremgang.

Irland oplever vækst, og Portugal har endelig faldende arbejdsløshed - om end den stadig er på et meget højt niveau. En ambitiøs og nordisk inspireret reformkurs samt et tysk økonomisk lokomotiv i fremdrift giver håb om, at dagen i morgen bliver lidt bedre end dagen i går.

Langt fra normal tilstand 
Vi er dog endnu langt fra en normal tilstand med pæne tal for vækst og beskæftigelse. Og der er ingen garanti for, at vi kan undgå tilbageslag. Derfor arbejder vi også dag og nat for at styrke forbrugernes og markedernes tillid til den europæiske økonomi - og for at få gang i væksten og jobskabelsen. Det kræver en ambitiøs dagsorden både herhjemme og i Europa.

Det er ingen hemmelighed, at der er mere end én holdning i EU til, hvordan vi bedst får Europa tilbage i balance og genskabt vækst og job i Europa. Heldigvis har vi en stærk allieret syd for grænsen, som tænker meget som os danskere.

En allieret der i EU-kredsen støtter danske værdier og politiske prioriteter. Ved at køre tæt parløb med en stor og afgørende spiller som Tyskland - og med andre ligesindede lande - er vi med til at lægge linjen og få indflydelse på de områder, der er vigtige for Danmark.

Det har givet gode resultater i forhandlingerne om de helt store europæiske sager såsom EU's budget og regulering af finanssektoren.

Det indre marked og frihandel står centralt 
Også inden for områder som EU's indre marked og frihandel kan vi finde fælles fodslag med tyskerne. Det fik jeg genbekræftet, da jeg mødte min tyske kollega for to uger siden. Også tyskerne er optaget af disse to områder, der betyder så meget for velstanden og beskæftigelsen.

Omkring hvert fjerde job i Danmark, eller omkring 700.000 danske jobs, er afhængig af eksporten, heraf mange på det indre marked. Så vi ser frem til, at tyskerne igen har fuldt fokus på EU-samarbejdet.

For hvis vi eksempelvis skal overbevise de mere skeptiske lande om fordelene ved en ambitiøs og omfattende frihandelsaftale med USA - en aftale der ifølge DI kan skabe op mod 20.000 nye danske job - så kræver det ikke mindst en stærk tysk allieret i forhandlingerne.

Vi er naturligvis ikke enige om alt med tyskerne. Det ændrer sig heller ikke, selvom søndagens valg skulle lede til et nyt flertal. Uanset hvilken regering der måtte sidde efter søndagens valg, skal vi dog nok blive enige om at udnytte tiden frem til europaparlamentsvalget fuldt ud til at omdanne de mange gode takter i økonomien til en holdbar vækst og nye danske arbejdspladser. Og her vil det indre marked og frihandelsforhandlingerne stå centralt.

Forrige artikel "Tyske lønninger" skaber fattigdom Næste artikel At købe lokalt At købe lokalt