Vi skal alle arbejde mere

DEBAT: Alle skal arbejde længere og mere, hvis vi skal bevare det danske velfærdssamfund, mener Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv. Derfor er det helt forkert, at fagbevægelsen nu rejser krav om ret til flere fraværsdage for småbørnsforældre, påpeger han.

Af Ole Steen Olsen
arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv

For ganske nylig blev jeg konfronteret med en undersøgelse foretaget af HK, der viser, at småbørnsforældre ofte står i et dilemma, når de har holdt barnets første sygedag, og barnet fortsat er syg. Undersøgelsen viser, at hver femte løser det problem ved selv at tage en sygedag fra jobbet. Automatreaktionen fra HK er, at småbørnsforældre skal have ret til flere fraværsdage, når børnene er syge.

Eksemplet viser, at det langtfra er gået op for fagbevægelsen, hvor alvorlige udfordringer Danmark står overfor i fremtiden. For hver fem ældre personer, som forlader arbejdsmarkedet, er der kun fire unge, som kan tage over. Den demografiske udfordring med flere ældre og færre unge er noget, vi alle kommer til at mærke.

Støtter forslag
Regeringen har da også spillet ud med nogle forslag, der skal sikre et større udbud af arbejdskraft: en førtidspensionsreform og afskaffelse af efterlønnen. Oppositionens forslag går i retning af, at alle skal arbejde mere. I Dansk Erhverv støtter vi begge planer, for der bliver brug for begge dele. For at sikre virksomhederne tilstrækkelig med arbejdskraft fremover, er det nødvendigt med reformer, der kan få danskerne til at arbejde mere og længere. Det er afgørende, hvis vi skal fastholde og udbygge virksomhedernes konkurrenceevne og dermed sikre grundlaget for, at danskerne også fremover kan trække på velfærdsydelser.

Ledigheden er i øjeblikket ikke speciel høj, på trods af at ledighedskurven har peget op ad siden efteråret 2008. Arbejdskraftreserven er altså ikke særlig stor. Beregninger fra Dansk Erhverv viser da også, at der allerede i 2013 er risiko for, at Danmark igen mangler arbejdskraft, og at manglen bliver større i årerne fremover.

Mere arbejde
Det er derfor ikke særligt konstruktivt, når fagbevægelsen rejser krav om ret til flere fraværsdage for småbørnsforældre. Det sender et helt skævt signal til danskerne, der derfor måske har svært ved at se alvoren i den situation, vi står midt i. Fagbevægelsen burde i stedet bruge kræfterne på at fortælle sine medlemmer, at tiden absolut ikke er moden til at bevilge hinanden mindre arbejdstid.

Det er selvfølgelig et problem for forældre, når arbejdet og børnenes sygdom kolliderer. Men i stedet for automatreaktionen om ret til fravær, kunne fagbevægelsen for eksempel rådgive sine medlemmerne om de muligheder, der er for at tackle situationen. Den 6. ferieuge ligger ligefor, når der er behov for flere dage derhjemme. Mange har også mulighed for at tage en hjemmearbejdsdag, og sidst men ikke mindst er det oplagt at råde medarbejderne til at tage en dialog med deres chefer om, hvorledes udfordringerne kan løses bedst muligt.

Svær opgave
Jeg håber, at såvel regeringens som oppositionens forslag, der skal sikre virksomhederne et tilstrækkeligt arbejdsudbud, får politisk gang på jorden. Opgaven bliver ikke nem, og derfor har vi alle en opgave i at fortælle ærligt om udfordringerne fremover.

Der er forskellige måder at løse udfordringerne på afhængig af politisk ståsted. Men vi må alle slå automatpiloten fra og tænke i nye løsninger, hvis vi skal bevare det danske velfærdsamfund. Vi kommer dog ikke uden om, at vi alle skal arbejde mere og i længere tid set over et livsforløb. Derfor støtter Dansk Erhverv alle initiativer, der leder os i den retning.

Forrige artikel Indvandring åbner muligheder for arbejdsmarkedet Næste artikel Vi har lært af krisen Vi har lært af krisen