Urimelige udsigter for ledige over 50 år

DEBAT: Regeringen skal handle på den stigende aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Længere dagpengeperiode for seniorer kan være en mulighed, skriver forbundsformand for HK/Danmark Kim Simonsen.

Af Kim Simonsen
Forbundsformand, HK/Danmark 

Der sker en helt urimelig og uacceptabel forskelsbehandling af jobsøgere over 50. De kommer simpelthen ikke til jobsamtale i et omfang, der svarer til deres kompetencer og erfaring. Det kan jeg konstatere efter en omfattende undersøgelse blandt HK’ere.

Vores undersøgelse viser, at det såkaldte grå guld har betydelig sværere ved at komme til jobsamtale. Avisen.dk har for nylig bragt et eksempel på en kvinde, der, efter 4000 forgæves ansøgninger, lyver sig 18 år yngre – for derefter at vælte sig i jobtilbud.

Og det kan jo aldrig blive rigtigt, at man skal lyve sig yngre for at komme til samtale. Jeg synes, det meget tydeligt viser, at der er brug for at se på vilkårene til dem over 50, der mister jobbet. For vi taler altså om mennesker helt ned til 50 år, som forbigås. De har mange år foran sig. De er knap nok grå i toppen, de står med kæmpe erfaring og et sted i livet, hvor man har overblik og viden – og så stilles man reelt langt dårligere, hvis man mister jobbet. Det er helt urimeligt.

Beskæftigelsesindsatsen sejler
Sagen er jo den, at Christiansborg – fra højre til venstre i Salen – minder danskerne om, at de skal arbejde mere. De skal hurtigere i gang på arbejdsmarkedet. De skal yde mere, mens de er der. Og de skal forlade arbejdsmarkedet betydeligt senere. Samtidig har man halveret dagpengeperioden og forringet efterlønnen dramatisk. Oveni det har man en beskæftigelsesindsats, som sejler, og som – viser den samme HK-undersøgelse – kun i ét ud af ti tilfælde rent faktisk bringer den arbejdssøgende i direkte kontakt med en ledig stilling og en arbejdsgiver.

Når man dertil lægger, at de jobsøgende over 50 altså forbigås – så er deres odds i en ledighedssituation dramatisk forringet. Det er urimelig forskelsbehandling. Det er stik imod de politiske intentioner. Og det er dybt tåbeligt af arbejdsgiverne, som fravælger viden, erfaring og stabilitet.

Så fra HK’s side foreslår vi faktisk regeringen, at de graver dybt i værktøjskassen efter tiltag, der kan hjælpe dem over 50. Man kan ikke på den ene side svinge pisken med forkortet dagpengeperiode og senere pensionsalder. Og så samtidig se gennem fingre med aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Regeringen kunne jo for eksempel se på, om man kunne forlænge dagpengeretten til f.eks. 3 år for arbejdsstyrken over 50 år? Derudover efterlyser vi i HK en halvering af genoptjeningsretten, og at uddannelse tæller med i genoptjeningen. Begge dele kunne være vigtige forbedringer for alle – men set i lyset af HK-undersøgelsen – især for dem over 50 år.

Noget må gøres
Andre muligheder kunne være, at ansøgeres køn og alder sløres inden samtalerne. Så bliver det alene kvalifikationerne, der bestemmer, hvem der kommer til samtale – og køn, alder (eller etnicitet) bliver ikke en frasorteringsmekanisme allerede inden den første samtale.

Og selvfølgelig skal man øge indsatsen fra jobcentre og a-kasser for at bringe ansøger og arbejdsplads i kontakt. Noget må gøres.

Jeg ved da godt, at det er vanskeligt for mange – uanset alder – at komme ud af ledigheden i disse år. Det kan være svært for mange at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Men tallene viser tydeligt, at det er sværere at komme tilbage, hvis man er 50+. Regeringen kan ikke stiltiende se på, at man på den ene side skærper kravene og kræver mere – og så ikke vil gøre noget for den gruppe, man kræver, skal udsætte deres pensionsalder.

Forrige artikel Kommissionen langer ud efter de europæiske arbejdstagere Kommissionen langer ud efter de europæiske arbejdstagere Næste artikel FTF: Dybt bekymrende toner fra Europa-Kommissionen FTF: Dybt bekymrende toner fra Europa-Kommissionen