Tilpas genoptjeningskravet til virkeligheden

DEBAT: Akutjob, jobpakker, uddannelse og andre livliner bliver sendt af sted for at hjælpe de ledige, der er på vej ud af dagpengesystemet. Det er godt, men ikke nok.

Af Bolette Mohr Sillassen
Formand for Ingeniørernes A-kasse, IAK

De hidtidige tiltag fra regeringen er ikke nok, fordi de i sidste ende ikke kan afhjælpe konsekvenserne af dagpengereformen, hvor en kortere dagpengeperiode kombineret med nye skrappe genoptjeningskrav midt i en finanskrise, har vist sig at have store konsekvenser.

Det gælder, da det ikke er muligt at skabe den bedste løsning, nemlig job til alle ledige. Så i stedet burde reformen tilpasses virkeligheden og være langtidssikret.

Heldigvis er det tilladt og modigt at blive klogere. Det burde flere leve efter - også politikere. For genoptjeningskravet på et års ordinær fuldtidsbeskæftigelse er ude af trit med vores jobmarked.

Af de 440 ingeniører, der risikerer at ryge ud af dagpengesystemet det næste halve år, har omkring 60 arbejdet timer nok i deres ledighedsperiode til at kunne beholde dagpengene, hvis et halvt års arbejde var nok.

Det dækker vel at mærke ikke de ledige IAK-medlemmer, der har arbejdet i løntilskudsjob. Den type job tæller ikke. Gjorde de det, kunne flere klare kravene.

Skærpede krav er et benspænd
I stedet begrænser de skærpede krav jobjagten til at være rettet mod mindst et års ordinært arbejde. Det frasorterer modet til at tage chancen og søge vikariater, der er kortere end et år, hvilket er ærgerligt, da denne type ansættelser kan resultere i længere ansættelser.

Men det er en chance at tage, så prioriteten kan være at bruge kræfterne på at finde job af længere varighed.

Derfor er det skærpede krav et unødigt benspænd for et arbejdsmarked, der er spået til i fremtiden at blive præget af mere løse ansættelser, hvor flere virksomheder efterspørger folk til at løse konkrete opgaver i en begrænset periode.

Det var næppe hensigten.

Så kære politikere; sænk genoptjeningskravet og tilpas reformen til virkeligheden. Modet til at gøre det, vil vække respekt.

Forrige artikel Nu handler det om arbejdsmarkedet Nu handler det om arbejdsmarkedet Næste artikel Positiv udvikling i debatten om konkurrenceevnen