Sygeplejeråd: Vold på bosteder skal løses med en helhedsplan

DEBAT: Der skal fokus på at opgradere de muligheder og tilbud, der allerede eksisterer for de psykisk syge, frem for at oprette en ny tilbudsform. Det skriver Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Af Grete Christensen
Formand for Dansk Sygeplejeråd

Vold på bosteder og flere tragiske dødsfald er et akut problem, der har fremkaldt politisk handling. Baggrunden er, at antallet af alvorlige voldsulykker, som har medført sygemelding, aldrig har været større. I 2014 toppede voldsulykkerne med 187 tilfælde på et år, og derfor er det særdeles positivt, at der nu er politisk fokus på at igangsætte nye initiativer, der skal forebygge vold på botilbud.

Der er i den grad brug for tiltag, der kan skabe trygge rammer for både borgere og medarbejdere på landets botilbud. Men vi er i Dansk Sygeplejeråd bekymrede over regeringens forslag om etablering af ny tilbudsform.

Bekymringen bunder i, at psykiatrien har behov for mindre tvang – ikke mere. Og regeringen lægger i den nye tilbudsform op til at give vidtgående adgang til anvendelse af tvang. Det er stærkt betænkeligt, når vi ved, at brugen af tvang opleves som et voldsomt overgreb og som mangel på empati, ligeværdighed og gensidig respekt.

Samtidig er der behov for færre – og ikke flere – kritiske overgange mellem institutioner og sektorer. Overgange mellem sektorer er beviseligt risikofyldte for sårbare borgere, der ikke nødvendigvis er færdigbehandlet. Vi frygter, at en ny tilbudsform blot vil flytte de eksisterende problemer til nogle andre mursten og skabe endnu et led i et i forvejen usammenhængende forløb.

Risiko for mere stigmatisering

Hertil kommer, at den nye tilbudsform er præget af uklare og åbne visitationskriterier, der kan skabe utryghed hos borgerne og potentielt øge distancen mellem menneske og system. Tilsvarende er der risiko for øget stigmatisering af de borgere, som bliver stemplet som særlige risikopersoner, der skal visiteres til den nye tilbudsform.

Forslaget om etablering af en ny tilbudsform er altså desværre ikke den enkle politiske snuptagsløsning. De alvorlige voldsulykker kan forebygges, men det forudsætter, at der rettes op på nogle mere grundlæggende misforhold og problemer i social- og behandlingspsykiatrien.

Det drejer sig eksempelvis om, at patienter udskrives for hurtigt på grund af manglende kapacitet, og et alarmerende højt antal oplevelser af at blive afvist på de psykiatriske skadestuer. Det taler sit eget klare sprog, at foreningen Bedre Psykiatri i foråret kunne offentliggøre en undersøgelse, hvor 40 procent af de pårørende til psykisk syge svarede, at de psykiatriske skadestuer ikke har kunnet hjælpe den syge i den akutte situation. 62 procent havde oplevet, at den syge må forlade psykiatrisk skadestue uden at få tilstrækkelig hjælp.

Og selv når hjælpen er til stede, er der for lidt fokus på at anvende virkningsfulde metoder. Der mangler kvalificeret misbrugsbehandling i behandlingspsykiatrien og prioritering af de rette faglige kvalifikationer på bostederne. Det er her, politikerne bør sætte ind frem for blot at oprette en ny tilbudsform med udvidede tvangsforanstaltninger.

Vi opfordrer derfor regeringen til at iværksætte et sæt initiativer med fokus på en opgradering af de muligheder og tilbud, der allerede eksisterer, så der sikres et større og langt mere fintmasket sikkerhedsnet omkring mennesker med mentale eller psykiatrisk problemer. Særligt sårbare mennesker, der ikke rummes i de brede tilbud, bør sikres særligt tilrettelagte forløb og indsatser på tværs af sektorer og institutioner.

Forrige artikel HK: Her er pensionsløsningen HK: Her er pensionsløsningen Næste artikel Cepos: Varme hænder i en kold tid Cepos: Varme hænder i en kold tid