Sure og søde bolsjer i finansloven

DEBAT: Finansloven indeholder både gode og dårlige nyheder for de ledige, skriver Morten Kapersen, forretningsfører i 3F's a-kasse.

Af Morten Kaspersen                                                                                   Forretningsfører i 3F's a-kasse 

I weekenden blev regeringen og Enhedslisten enige om finansloven for 2012, og set med mine øjne er der blandede bolsjer i posen.

Udgangspunktet var jo VK-regeringens finanslov og tilbagetrækningsaftalen fra maj. Her er der blevet luget ud i tidslerne, men der er stadig grimme torne for 3Fs medlemmer.

Det gode først

Mange tusinde ledige stod til at ryge ud af dagpengesystemet 1. juli 2012. Nu er der mulighed for op til et halvt års forlængelse af dagpengeperioden for dem, som ellers ville miste dagpengeretten i andet halvår 2012. Det giver et pusterum til mange ledige, og forhåbentlig kan flere komme i job i 2012 - selvom udsigterne bestemt ikke er muntre.

Det forkætrede 6 ugers selvvalgt uddannelses prisloft på AMU-kurser blev afskaffet. For de ledige 3F'ere så vi en nedgang i aktiviteten på 66 procent fra tredje kvartal 2010 til tredje kvartal 2011. Prisloftet ramte især vores medlemmer - bl.a. chauffører - der har svært ved at komme videre og få de kompetencer, der kræves for at få et job. At det nu forsvinder giver vores medlemmer en reel mulighed for at dygtiggøre sig.

Jeg er glad for kickstarten. Det er investeringer i blandt andet veje, skoler og vindmøller, der rykkes frem. Det ventes at give over 1.300 ekstra job til 3F'ere. 
Der kommer flere midler, 65 mio. kr., til at bekæmpe social dumping. Det skal bremse ulovlige østchauffører, underbetalte bygefolk, vikarsnyderi og farligt arbejde, der ødelægger danske job. Dette forslag burde alle partier kunne støtte!

De hårdeste regler i Norden

Så langt, så godt! Da man halverede dagpengeperioden fra 4 til 2 år, fordoblede man også arbejdskravet for ret til at få dagpenge på ny fra 26 uger til 52 uger.

Samlet har fordoblingen af genoptjeningskravet og halveringen af dagpengeperioden betydet, at vi har de hårdeste regler i Norden. Jeg har endnu ikke hørt et fornuftigt argument fra politisk side for, hvorfor kravet er SÅ stramt? Sæsonarbejdere, løsarbejdere m.fl. får nu dobbelt så svært ved at få fat igen. Målet er måske at piske dem, der sidder yderst mest muligt? Lur mig, om ikke vi i den kommende tid vil se enkelthistorier dukke op i medierne, når antallet af dagpengemodtagere med en løsere tilknytning til job-markedet begynder at falde ud.

Endeligt er det også trist, af efterlønnen afskaffes - helt uden begejstring. For nyligt fastslog førende økonomer, at indgrebet forventes at øge arbejdsløsheden med cirka 20.000 de kommende år. Hvor stort et dræn, der bliver på statskassen, når opsparede midler kan udbetales, får vi at se. Mit råd til de fleste medlemmer vil være, at man skal blive i ordningen. Det vil der oftest være bedst økonomi i. I A-Kassen kan vi virkelig mærke, at de ændrede regler af efterlønnen har gjort folk usikre. Der forestår et stort arbejde i at vejlede, så medlemmerne kan træffe det valg, der passer dem bedst.

 

Forrige artikel Danmark har højeste KOL-dødelighed i EU Næste artikel Ingen hjælp til syge uden indtægt Ingen hjælp til syge uden indtægt