S og Dansk Metal: Erhvervs­uddannelserne skal gøres grønnere

DEBAT: Erhvervsuddannelserne uddanner allerede unge til at gøre noget ved klimaproblemerne, men vi kan blive endnu bedre. Blandt andet ved, at uddannelserne arbejder med grønne projekter som en del af dagligdagen, skriver Jens Joel og Kasper Palm.

Af Jens Joel (S) og Kasper Palm
Hhv. undervisningsordfører og forbundssekretær, Dansk Metal

I den seneste tid er tusindvis af unge begyndt på deres ungdomsuddannelser. Forud er gået mange overvejelser om, hvad denne del af deres uddannelsesliv skal føre frem til. Skal man tro undersøgelser af, hvad der er vigtigt for de unge, så har klimaforandringerne og overvejelser om, hvordan vi bedst kommer i mål med omstillingen til et bæredygtigt samfund, spillet en stor rolle.

Mange, der har gået med disse overvejelser, har sikkert rettet blikket mod ingeniøruddannelserne og andre universitetsuddannelser som for eksempel "Bæredygtigt design". Dem har vi brug for, hvis vi skal lykkes med en succesfuld omstilling til et mere bæredygtigt samfund. Der er dog en stor gruppe uddannelser, der bliver overset i denne sammenhæng.

Hjertet af den grønne omstilling
Hvis du skal ud og lave de konkrete løsninger, hvis du skal kunne gå hjem fra arbejde og sige: "Nu har jeg gjort Danmark, og ret ofte verden, til et grønnere land," så skal du vælge en erhvervsuddannelse.

Den grønne tænketank Concito lavede i marts en undersøgelse af, hvilken baggrund de, der arbejder i den grønne sektor, har. 45 procent er faglærte, i resten af erhvervslivet er det 38 procent.

De arbejder i vindmølleindustrien, med varmepumper og med elbiler. Men det er også dem, der opfinder de nye løsninger, der skal gøre vores samfund grønnere.

Og det er dem, der er krumtappen i det eksporteventyr, der kan opstå som følge af regeringens ambition om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030 og et øget globalt fokus på grøn omstilling.

Når der tales om, at vi mangler op mod 75.000 faglærte i de kommende år, så rammer det lige ind i hjertet af den grønne omstilling. Det er vores evne til at levere den omstilling, der skal redde klimaet og ikke mindst finansiere vores velfærdssamfund, der er på spil.

Grønnere erhvervsuddannelser
At regeringen har sat en ambitiøs klimadagsorden, er det første nødvendige skridt, men vi bliver hver især også nødt til at gøre noget.

Vi skal gøre det tydeligt for alle unge, der skal vælge uddannelse, at hvis de vil arbejde hands on med den grønne omstilling, så bør de vælge en erhvervsuddannelse. Samtidig skal vi arbejde for at gøre erhvervsuddannelserne endnu grønnere. Det skal skrives ind i læreplanerne, og der skal arbejdes med grønne projekter som en del af dagligdagen på erhvervsuddannelserne.

Vi løser ikke klimaproblemerne ved at snakke om dem. Det gør vi ved at gøre noget. Det uddanner erhvervsuddannelser allerede de unge til at gøre, men vi kan blive endnu bedre.

Forrige artikel Claes Nilas: Mere fokus på driftsledelse nu! Claes Nilas: Mere fokus på driftsledelse nu! Næste artikel DA: Højtlønnede spurter ikke fra de lavtlønnede i vores lige samfund DA: Højtlønnede spurter ikke fra de lavtlønnede i vores lige samfund