S-formand til fagbevægelsen: Jeg kan stå inde for dagpengeaftalen

KONGRES: Mette Frederiksen står ved dagpengeaftalen, som hun mener peger frem. Det siger S-formanden i sin tale ved LO's kongres, hvor hun også sætter kursen for det fremtidige samarbejde mellem S og LO.

På andendagen af LO's kongres var Socialdemokraternes formand på talerstolen. Hun berørte her et af tidens varmeste emner, nemlig dagpengene.

Mette Frederiksen, der for få dage siden gik med i en ny aftale om dagpengesystemet, roser aftalen i sin tale ved kongressen i Aalborg.

”Aftalen er til gavn for lønmodtagernes tryghed. Den peger frem og ikke tilbage. Det bøjer jeg ikke nakken for,” sagde hun i sin tale.

Nye penge skal virke
Særligt stolt er Mette Frederiksen over, at der bruges 300 millioner nye kroner i fremtidens dagpengesystem.

”Der er et borgerligt flertal i Danmark. Der er en borgerlig regering. Alligevel er det lykkedes os at forpligte dem på en aftale. Vi ville gerne tilføre yderligere penge. Det ville regeringen ikke,” sagde Mette Frederiksen.

Hun fastslår, at situationen med forkerte skøn for, hvor mange der falder ud af dagpengesystemet, ikke må gentage sig. Skulle det ske, skal "mødekaffen sættes over med det samme", sagde S-formanden.

”Vi vil ikke acceptere en situation, hvor modellerne og virkeligheden er så langt fra hinanden.”

Besked til Løkke
I sin tale fokuserede Mette Frederiksen også på de kommunale udgiftslofter. Hun mener, det vil føre til minusvækst i kommunerne.

Derfor gav Mette Frederiksen fra scenen i Aalborg en besked til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):

”Vores mandater bliver ikke de afgørende i jeres bestræbelser på at sænke de kommunale udgiftslofter. Når I vil gennemføre minusvækst for den nære velfærd, så langt øjet rækker, må I finde flertallet hos Dansk Folkeparti. Det bliver ikke med os.”

Nye tider
Selvom Mette Frederiksen er en oplagt taler på LO's kongres, er båndet mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen ikke så stærkt, som det historisk har været.

Som ny formand for sit parti gav Mette Frederiksen sit bud på, hvordan samarbejdet bør være:

”Tiden, hvor Socialdemokratiet og LO partout skulle dele alle strategier, er borte. Men jeg tror på, at vi kan finde en måde at samarbejde på, der giver mening. Hvor vi ikke begrænser hinanden, men inspirerer hinanden. Hvor vi stoler på hinanden.”

Mette Frederiksen gav også den afgående LO-formand, Harald Børsting, lidt ord med på vejen.

”Ansvaret har du aldrig undslået dig. For du ved, at ansvarets følgesvend er muligheden for resultater. Resultater til gavn for danske lønmodtagere,” sagde Mette Frederiksen.

Forrige artikel Altinget kåret som gazelle-vækstvirksomhed Næste artikel Vismænd: Dagpengeaftale kan blive problematisk Vismænd: Dagpengeaftale kan blive problematisk