Regeringen retter ind efter EU og ændrer ferieloven

FERIE: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil ændre den danske ferielov. Det sker efter krav fra EU, fordi den nuværende lov forfordeler nyuddannede og nyansatte.

Knap et år efter EU tog fat i den danske regering, melder beskæftigelsesministeren nu ud, at han vil ændre ferieloven.

På grund af optjeningsprincippet og det forskudte ferieår kan nyuddannede komme ud for at skulle arbejde i over et år uden at have ret til betalt ferie.

Det er formentlig i strid med et EU-direktiv, hvorfor EU-Kommissionen i september henvendte sig til regeringen. Daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) ville ikke umiddelbart bøje sig for EU, men hans afløser lægger nu op til at ændre loven

”Vi skal over på et system, hvor man afvikler ferie parallelt med optjeningen. De, der umiddelbart vil mærke ændringerne, når en ny lov er klar, er især de nyuddannede og folk, der skifter job,” siger Jørn Neergaard Larsen (V) til Politiken.

Ændringer koster penge
Med hjælp fra arbejdsmarkedets parter vil han nu have udarbejdet et forslag til, hvordan loven kan skrues bedre sammen.

Flere faglige organisationer udtalte i januar ønske om, at regeringen ændrede i lovgivningen på linje med kravene fra Kommissionen. Dengang afviste Henrik Dam Kristensen:

”I en tid hvor vi kæmper for få opsvinget løbet i gang, hvor vi har prioriteret at holde hånden under de ledige, og hvor vi i det hele taget har strammet op hele raden rundt, der bliver det ikke hér, at vi prioriterer at bruge pengene lige nu,” lød det fra den daværende beskæftigelsesminister.

Øvelsen vil nemlig koste penge. Hele systemet er indrettet og tilpasset til, at feriepenge udbetales forskudt. Derfor vil Jørn Neergaard Larsen gennemføre ændringerne med en form for indfasningsperiode.

”Det vil være overordentlig uhensigtsmæssigt for samfundsøkonomien og virksomhedernes likviditet, hvis man frigiver alle de opsparede feriemidler på en gang,” siger ministeren til Politiken.

Forrige artikel Skoler: Sparekniv rammer EUD-reform Skoler: Sparekniv rammer EUD-reform Næste artikel Treparts-udspil: Prioritér VEU over højtuddannede Treparts-udspil: Prioritér VEU over højtuddannede