Regeringen klar med jobpakke til langtidsledige

DAGPENGE: Ny jobpakke skal sende de langtidsledige foran i jobkøen. Arbejdsgivere får bonus på 25.000 kr. for at hyre en langtidsledig. EL og DF støtter tiltaget, mens de borgerlige partier kritiserer regeringen for at forskelsbehandle de ledige.

Endnu en akutpakke fra regeringen skal forsøge at holde hånden under de tusindvis af mennesker, der risikerer at miste retten til dagpenge i 2013.

Regeringen har således indgået en aftale om en jobpakke for langtidsledige med de private og offentlige arbejdsgivere i form af Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Arbejdsgiverne får en bonus på 25.000 kr., hvis de ansætter en langtidsledig frem for en anden ansøger. På den måde kan de langtidsledige komme foran i jobkøen, og målsætningen er, at ordningen giver job til 12.500 langtidsledige.

S: En hel og dækkende løsning
"Det er en ekstraordinær chance for folk, der har stået uden arbejde længe," siger
finansminister Bjarne Corydon (S).

Han gør det klart, at regeringen nu betragter dagpenge-diskussionen som lukket.

"Det er en hel og dækkende løsning på det problem, at en stor gruppe mennesker risikerer at miste dagpengene, når reformen er fuldt indfaset. Det her er en langt bedre løsning end de andre forslag, der har været fremme i debatten," siger Bjarne Corydon.

Han henviser til, at der er tale om ordinære job til almindelig løn. Det gør, at folk kan genoptjene retten til dagpenge med denne type job i modsætning til løntilskudsjob og jobrotationsordninger.

Fagbevægelsen roser regeringen for tiltaget. Og der er flertal for den nye akutpakke, da både Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil stemme for den.

EL: Løser ikke hele problemet
Regeringens støtteparti, Enhedslisten, roser regeringen for at anerkende, at der er et problem. Men partiet er bestemt ikke enig i, at dagpengeproblemet nu er løst. Der skal mere til, hvis regeringen vil lave den overordnede finanslov med Enhedslisten.

"Det løser ikke hele problemet. Det er et skridt på vejen til at hjælpe nogle af de arbejdsløse, og hensigten er god nok. Men der bliver ikke skabt et eneste reelt nyt job med denne pakke, og dagpengereformen står stadig totalt uantastet. Man udskyder bare problemet til juli måned næste år," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Han opfordrer fortsat regeringen til at lempe genoptjeningskravet og lade løntilskudsjob tælle med i genoptjeningen til dagpenge.

V og LA: Det er diskrimination
Hos de borgerlige partier kritiserer man jobpakken for ikke at skabe nye job og for at forskelsbehandle de ledige. Folk, som ikke er lige ved at falde ud af dagpengesystemet, nyuddannede og folk på kontanthjælp, får ikke hjælp af nogen bonus til en ny arbejdsgiver.

"Der kommer ikke flere job ud af, at man lokker virksomhederne til at ansætte hr. Jensen frem for hr. Hansen. Man lokker virksomhederne til at forskelsbehandle. De vil nu ansætte den ledige, der har været på dagpenge, i stedet for en bedre kvalificeret ansøger, der ikke har været på dagpenge," siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til politiken.dk.

Venstre deler den kritik.

"Der er nogle mennesker, som står i en desperat situation, men det bedste man kan gøre for dem, er at sikre, at der bliver skabt job i samfundet. Og regeringens initiativ skaber ikke ét eneste job. Det flytter rundt på nogle job, og det reserverer nogle job til nogle grupper, og der er vi enige i bekymringen for, at det risikerer at tendere diskrimination," siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

,

Forrige artikel Her er regeringens nye jobpakke Næste artikel Regeringen parat til at gøre det sværere at få kontanthjælp Regeringen parat til at gøre det sværere at få kontanthjælp