Mere udenlandsk arbejdskraft

DEBAT: Der skal ikke indføres stramninger og barriere, som gør det sværere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, mener Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv. Derimod skal Green Card-ordningen udbygges, så det fremover bliver lettere, påpeger han.

Af Ole Steen Olsen
Arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv

Med en vis hyppighed rejses spørgsmålet, om det ikke er blevet for let for udlændinge at komme til Danmark at arbejde. Fra forskellige sider i det politiske landskab efterlyses opstramning af f.eks. Green Card-ordningen eller beløbsordningen. Det overvejes også, om udlændinge, der arbejder i Danmark, skal optjene ret til at trække på velfærdsydelser, som f.eks. lægehjælp eller skole.

Overvejelserne burde gå i stik modsat retning - nemlig at gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Det bør ikke være et problem at ansætte en udenlandsk borger. Vi kan ikke placere Danmark i en osteklokke og så tro, at vi kan bibeholde vores velfærdssamfund. Virksomhederne udfordres konstant på konkurrencen, og mange virksomheder befinder sig i en global konkurrence, hvor det er afgørende, at virksomhederne kan ansætte den arbejdskraft, som der er behov for i den givne situation.

Nye Kompetencer
Udenlandsk arbejdskraft tilfører ofte virksomhederne nye kompetencer, som ikke findes hos dansk uddannede medarbejdere. Sparring mellem danske og udenlandske medarbejdere om projekter giver mere produktivitet. Undersøgelser viser, at produktiviteten er 5-15 % højere i virksomheder, der ansætter udenlandske eksperter end i andre tilsvarende virksomheder.

Udenlandsk arbejdskraft skaber desuden beskæftigelse for danskere. Hvis udenlandsk arbejdskraft ikke kan komme til Danmark, må danske virksomheder eller afdelinger flyttes til udlandet. Dermed mistes danske arbejdspladser.

Heldigvis er det gennem de senere år blevet lettere at rekruttere arbejdskraft fra 3. lande. Jobkortordningen, beløbsordningen, koncernordningen og Green Card-ordningen er alle nogle ordninger, som har gjort det lettere at rekruttere arbejdskraft. Ordningerne er møntet på at få personer med en længerevarende uddannelse til Danmark for at arbejde.

Ingen barrierer
Derfor er det problematisk, hvis der opstilles nye barrierer for mulighederne for at rekruttere arbejdskraft fra udlandet. Hvorfor skal udlændinge, der har arbejde og betaler skat i Danmark, stilles ringere i forhold til velfærdsydelser end danskere? I forvejen kan det være vanskeligt at rekruttere udlændinge på grund af den høje danske skat. Hvis udlændinge derudover ikke får mulighed for f.eks. offentlig lægehjælp, bliver det vanskeligere at rekruttere udlændinge.

Hvorfor skal Green Card-ordningen gøres mindre restriktiv, når der er behov for at lempe adgangen, så flere udlændinge kan komme til Danmark og søge et job? Især små- og mellemstore virksomheder har typisk ikke udenlandske kontakter. Beløbs- eller jobkortordningen kræver, at der er indgået en ansættelsesaftale med den udenlandske statsborger inden ankomst til Danmark. Der er et stort vækstpotentiale i små- og mellemstore virksomheder, hvis de ansætter mere udenlandsk arbejdskraft. Derfor skal Green Card-ordningen udbygges.

Og så skal indsatsen intensiveres med henblik på at fastholde de udlændinge, som studerer på danske universiteter mv. i Danmark. De kender landet, og mange har kompetencer, som kan bruges i virksomhederne.

Forrige artikel Selskabsskatten kommer ikke først Selskabsskatten kommer ikke først Næste artikel Vi skal satse, hvor vi er bedst Vi skal satse, hvor vi er bedst