Magtfuld fagboss fastholder lønkrav trods inflation og energikrise

Dansk Metals formand, Claus Jensen, slår nu fast, at lønmodtagerne skal mærke de senere års gode tider ved de kommende private overenskomstforhandlinger trods den nuværende rekordhøje inflation og energikrise.  

Mens valgkampen brager løs, er arbejdsmarkedets parter godt i gang med at varme op til deres store brag, nemlig vinterens overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Forhandlinger, der på grund af den rekordhøje inflation, energikrisen og en forbrugertillid så sort som kul, er blevet beskrevet som de sværeste i mands minde.  

Men spørger man Dansk Metals formand, Claus Jensen, er der ikke så megen tvivl. Der er stadig plads til lønstigninger på grund af den højkonjunktur, Danmark har befundet sig i i de sidste tre år.   

"Virksomhederne har skruet op for deres provenu. Og nu siger de stop. Det havde været sjovere, hvis medarbejderne også havde fået lov til at skrue op for deres provenu. Både Nationalbanken og de økonomiske vismænd siger, at der er plads til lønfremgang uden at ødelægge økonomien. Og de er altså ikke rødgardister," lyder det fra Metal-formanden, da Altinget møder ham til DI's topmøde i Royal Arena.

{{toplink}}

"Arbejdsgiverne er altid sortseere"

På industriens område bliver størstedelen af lønningerne hvert år aftalt ude på den enkelte virksomhed og ikke ved det centrale forhandlingsbord. Allerede i årets to første kvartaler har lønudviklingen været svagt nedadgående sammenlignet med sidste år, og siden da har flere mørke inflationsskyer dog hobet sig op over dansk økonomi.

Nationalbanken har tilmed i sidste uge advaret om en negativ pris- og lønspiral, hvis ikke regeringen strammer finanspolitikken yderligere. 

Det samme har arbejdsgiverne, særligt efter Mette Frederiksens udmelding om, at visse grupper af offentlige ansatte skal have mere i løn.

"Men jeg har aldrig gået i gang med en overenskomstforhandling, uden at arbejdsgiverne har advaret om sorte skyer i horisonten. Vores arbejdsløshed faldt så sent som i sidste uge," siger Claus Jensen og tilføjer:

"Lige nu er der nogle producenter, som synes, det er i orden at hæve prisen på deres produkter med 15 procent. Og så skal det lige nøjagtig stoppe ved lønmodtagerne – altså kunden."

Så du mener, at der er plads til lønstigninger på 15 procent nu?

"Du får mig ikke til at sætte tal på. Men arbejdsløsheden er ekstremt lav, og Danmark tjener penge. Vi har overskud på handelsbalancen, som overstiger 10 procent. Selvfølgelig skal medarbejderne mærke det. Og det hænger jo heller ikke sammen, når DI på den ene side skriger på flere medarbejdere og samtidig siger, at de må holde igen med lønkravene, fordi de lige om lidt skal bruge færre af dem."   

Den seneste prognose fra de økonomiske vismænd kom i foråret, og her spår de da også en svag vækst til næste år efter nogle år med buldrende højkonjunktur. 

Altinget har spurgt overvismand Carl Johan Dalgaard, om han er enig i Claus Jensens udlægning. Da rådets efterårsprognose for 2023 i næste uge, må han dog ikke udtale sig om indholdet på nuværende tidspunkt.  

Forrige artikel Kun 2 ud af 10 ansatte i transportsektoren er kvinder. Løsningen ligger hos branchen selv, lyder det Kun 2 ud af 10 ansatte i transportsektoren er kvinder. Løsningen ligger hos branchen selv, lyder det Næste artikel Radikale klar til at lovgive om ret til deltid for at sikre flere ældre et længere arbejdsliv Radikale klar til at lovgive om ret til deltid for at sikre flere ældre et længere arbejdsliv