Just Eat: Platformsdirektivet vil skabe mere ordentlighed i vores branche

Vi mener, at platformsdirektivet vil forbedre branchen ved at sikre medarbejdernes og arbejdsgivernes vilkår. Det håber vi også, den øvrige branche gør, skriver Ann-Sophie Adamsen.

Platformsmodellens indtog på arbejdsmarkedet har givet både forbrugere, arbejdstagere og ikke mindst lokale erhvervsdrivende en række fordele.

Forbrugerne får eksempelvis let adgang til tjenester, der gør hverdagen lettere. De erhvervsdrivende kan komme i kontakt med lokale, som hjælper med at vækste forretningen, og til sidst får arbejdstagerne frihed og fleksibilitet i tilrettelæggelsen af deres arbejde.

Men den øgede fleksibilitet kommer med en dyr pris for arbejdstagerne. For med friheden og fleksibiliteten bliver arbejdstagerne betragtet som soloselvstændige.

Det betyder, at man giver afkald på en række basale arbejdsmarkedsrettigheder, såsom løn under sygdom, pension, betalt ferie med videre.

Det vil EU nu gøre op med, og i Just Eat mener vi, at det er en fornuftig beslutning, der både kommer arbejdstagerne og branchen til gode.

Ordentlighed er vejen frem

Ordentlighed er en afgørende komponent, når det kommer til at drive virksomhed. Det gælder både, hvad angår klima og bæredygtighed, men det handler også om at skabe gode og retfærdige arbejdsvilkår for ens ansatte.

Det er netop på grund af de manglende rettigheder for platformsarbejdere, at EU har sat arbejdet med platformsdirektivet i gang, der skal skabe klarhed om, hvorvidt platformsarbejdere skal betragtes som soloselvstændige, eller om de skal betragtes som lønmodtagere. 

Platformsøkonomien udvikler sig hurtigt til fordel for flere dele af samfundet. Udvikling er grundlæggende godt, og her er det afgørende, at ordentligheden følger med.

Det gælder både for de ansatte i branchen, der skal kunne tage på arbejde under ordentlige vilkår, med fast timeløn, ferie, løn under sygdom og optjening af pension.

Og det er også i forbrugerens interesse at vide, at buddet - der bringer dine varer ud - arbejder på ordentlige arbejdsvilkår.  

Vi har brug for lige vilkår

Hos Just Eat betragter vi vores bude som lønmodtagere med alle de rettigheder, der følger med. Vi var de første, og pt. de eneste, der har tegnet en overenskomst i vores branche.

Det har vi gjort, fordi vi ønsker at tage det bedste fra platformsmodellen og kombinere det med den danske arbejdsmodel, hvor medarbejderne er sikret i henhold til danske værdier, vores samfund er bygget på.

På den måde kan arbejdstagerne stadig have frihed og fleksibilitet til at vælge, hvornår og hvor meget de vil arbejde, men uden at gå på kompromis med deres arbejdstagerrettigheder.

En form for "hånden på kogepladen"-princip med en gensidig forpligtelse fra både fagforbund og virksomheder.

Det er sådan, vi i fællesskab kan sikre et arbejdsmarked med basale arbejdstagerrettigheder - sågar i brancher hvor frihed og fleksibilitet er afgørende for forretningsmodellen.

Det vil være til gavn for alle – både virksomhederne, forbrugerne og de ansatte.

{{toplink}}

{{toplink}}

Forrige artikel Formand for HK Stat: Personalet i det offentlige er overuddannet - og ikke alle har brug for en doktorgrad Formand for HK Stat: Personalet i det offentlige er overuddannet - og ikke alle har brug for en doktorgrad Næste artikel SMVdanmark: Papirarbejde fjerner fokus og rammer virksomhederne skævt SMVdanmark: Papirarbejde fjerner fokus og rammer virksomhederne skævt