HK: Krifa har fået trepartsforhandlinger galt i halsen

DEBAT: Det giver ingen mening at involvere Krifa i eventuelle trepartsforhandlinger, skriver formand for HK/Privat, Simon Tøgern, i en replik til Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.

Af Simon Tøgern
Formand for HK/Privat

Søren Fibigers indlæg er et glimrende udtryk for hans og Krifas manglende forståelse af den danske aftalemodel.

Trepartsforhandlinger er forhandlinger mellem tre parter, der har en indbyrdes relation. Det har LO- og FTF-fagforeningerne i form af overenskomster med de private og offentlige arbejdsgivere, aftaler og fælles administration af erhvervsuddannelser og efter-/videreuddannelse, samarbejde om arbejdsmiljø og meget andet.

Sådanne relationer har Krifa ikke, og derfor giver det ingen mening at involvere Krifa i de eventuelle trepartsforhandlinger. Krifa har kun sine private meninger om stort og småt i tilværelsen (og det hinsidige). Krifa er ikke en fagforening. Krifa er en (dyr) retshjælpsforsikring for lønmodtagere. Hverken mere eller mindre.

Hvem skal håndhæve mindsteløn?
Fibiger giver også den slidte krikke ”lovbestemt mindsteløn” en tur i manegen. Moderne overenskomster indeholder, som de fleste er bekendt med, mange andre bestemmelser end mindsteløn, for eksempel arbejdstidsbestemmelser, feriefridage, pension osv.

Skal disse ting også fastsættes ved lov? Og endnu vigtigere: Hvem skal håndhæve den lovbestemte mindsteløn? Arbejdstilsynet? Politiet? Frømandskorpset? Tivoli-garden? Der er intet quick-fix, der kan løse udfordringen med social dumping. Kun slidsomt fagligt arbejde med til stadighed at overenskomstdække virksomhederne. Den indsats er Krifa og Fibiger velkommen til at bidrage til!

Forrige artikel Krifa: Den danske model skal justeres Krifa: Den danske model skal justeres Næste artikel DA: Målret Arbejdstilsynets kontrol DA: Målret Arbejdstilsynets kontrol