HK: Der er behov for en politik mod seksuelle krænkelser - også på hjemmearbejdspladsen

Hvis vi vil bekæmpe seksuelle krænkelser på arbejdspladsen, er der brug for faste politikker på området. Dette er mindst lige så vigtigt, når arbejdet rykker ind for hjemmets fire vægge, skriver Martin Rasmussen og Ulla Moth-Lund Christensen.

Af Martin Rasmussen og Ulla Moth-Lund Christensen
Næstformand, HK Danmark og formand for HK Stat Hovedstaden samt medlem af Styrelsen i Kvinderådet

Tænk på, hvor meget der er sket, siden vi sidst fejrede Kvindernes Internationale Kampdag. Vigtige skridt for ligestillingen er taget, og vi kæmper dagligt for kampen mod krænkelser. Også her i HK.

Vi kæmper året rundt for, at alle kan gå sikkert på arbejde. Ingen bør være bange for seksuelle krænkelser. Det er netop seksuelle krænkelser på arbejdsmarkedet, vi har fokus på i en undersøgelse foretaget for HK af Epinion i efteråret.

Den viser, at en fjerdedel af vores medlemmer har oplevet en eller flere krænkelser som uønskede berøringer, kys samt kommentarer med seksuelle undertoner. Det er alt for mange, og derfor må arbejdet ikke bare slutte her. 

Klare retningslinjer er nødvendige
Det er med udgangspunkt i undersøgelsen, at vi kan slå fast, at det på arbejdspladserne er nødvendigt med en politik med klare retningslinjer mod seksuelle krænkelser.

Det er arbejdsgivers ansvar, at man på arbejdspladsen får formuleret en politik – og det er også arbejdsgivers ansvar at sikre, at alle kender og respekterer politikken.

En sådan politik er selvsagt ikke i sig selv nok til at undgå seksuelle krænkelser fuldstændigt, men den er en vigtig del af indsatsen mod problemet. Det har en afgørende betydning, at alle på arbejdspladsen ved, hvordan de skal forholde sig, hvis de bliver udsat for eller er vidner til en seksuel krænkelse.

En politik mod seksuelle krænkelser bør indeholde følgende:

1. Et klart budskab om, at ledelsen har nul tolerance overfor seksuelle krænkelser.

2. Information om, hvad der er uacceptable seksuelle krænkelser på jeres arbejdsplads. 

3. Information om sanktioner – og for eksempel omplacering, advarsler og/eller afskedigelse i sidste ende.

4. Information om, hvem man kan gå til, hvis man oplever seksuelle krænkelser i arbejdet og om, hvordan ledelsen vil forpligte sig til at undersøge sagen.

5. Information om, hvem man bør henvende sig til for at få støtte og hjælp. Derudover bonusinformation om, at man altid kan kontakte sin fagforening for rådgivning.

Krænkelser sker også på hjemmearbejdspladsen
Det er i den grad nødvendigt med en politik mod seksuelle krænkelser på arbejdspladsen – også når mange af os i øjeblikket arbejder fra hjemmekontoret.

Det er det, for de seksuelle krænkelser rykker også med, når arbejdet rykker hjem. Det er bare en anden form for seksuelle krænkelser end de udelukkende fysiske krænkelser - det er de digitale. Der er og bliver en opgave for ledelserne på arbejdspladsen at bekæmpe.

I HK har vi kendskab til flere sager, hvor medlemmer har været udsat for digitale krænkelser – for eksempel via SMS, SnapChat og/eller Messenger. Det kan for nogle begynde som en jævnbyrdig korrespondance, der så udvikler sig til at være uønsket og krænkende af den ene part.

Selvom mange er hjemsendt, og man altså ikke møder hinanden fysisk, kan den digitale korrespondance fortsætte – og i nogle tilfælde tage til. 

Ifølge Amnesty oplever en ud af fem kvinder i Danmark at blive chikaneret digitalt, men der formodes også at være et stort mørketal.

Politikker på arbejdspladsen gør forskel
Den digitale chikane kalder derfor også på at blive håndteret i en politik, så man som arbejdsplads, ledelse og kolleger tager afstand og siger fra. For det virker med en politik.

Epinion-undersøgelsen foretaget for HK i efteråret viser, at man på arbejdspladser med en decideret politik mod seksuelle krænkelser oplever en væsentligt færre andel af sager end på arbejdspladser uden.

Og derfor kan vi en gang for alle sige: Der er stadig brug for en politik. Det er nu, der er momentum for at tage et opgør.

Derfor håber vi i HK på, at vi næste år på 8. marts kan se, at der ikke længere er seksuelle krænkelser på arbejdspladsen – hverken fysisk eller digitalt.

Forrige artikel Teknisk Landsforbund: Sæt Beskæftigelsesministeriets hængekøjeteori under lup Teknisk Landsforbund: Sæt Beskæftigelsesministeriets hængekøjeteori under lup Næste artikel S, R og SF: Vi skal støtte ligestillingen og den nye frihedskamp S, R og SF: Vi skal støtte ligestillingen og den nye frihedskamp