Giv A-kasserne mere ansvar og færre regler

DEBAT: Den nye beskæftigelsesminister skal rydde op i dagpengesystemet, der er sandet til i bureaukrati. Systemet skal rives ned, gentænkes og bygges op påny, mener Morten Kaspersen, formand for 3F's A-kasse.

Af Morten Kaspersen,
forretningsordfører for 3F's A-kasse

Der er behov for, at den kommende beskæftigelsesminister rydder op i dagpengesystemet. Det er desværre sandet til i bureaukrati!

Vi kan se, at der er meget forskel på kvaliteten af indsatsen i kommunerne. Det er meget få steder, hvor vi kan hæve begge arme i vejret og råbe: "Yes, kommunerne kan jo godt". I stedet mærker vi et stigende mismod blandt vores medlemmer over den måde, kommunerne forvalter opgaven.

Kommunerne mangler overblik
Når vi i 3F opfordrer til at tænke nyt, så er det fordi kommunerne generelt er for små til at udgøre et arbejdskraftopland. Økonomien til beskæftigelsesområdet blandes sammen med andre kommunale områder. Det er til ugunst for de ledige og over tid bliver hele overenskomstområder overvejende udført af løntilskudspersoner. Det sker bl.a. på pedelområdet.
Kommunerne giver ikke de ledige de kompetencer, der skal til. Derfor er der er en overvejende risiko for, at der bliver større afstand mellem dem, der er ledige og dem der er i beskæftigelse, hvis man først er så uheldig at blive arbejdsløs.

Desuden har kommunerne ikke løftet beskæftigelsesindsatsen. De har gennemført et udpræget misbrug af den virksomhedsrettede indsats ved at tilbyde selektiv kommunal erhvervsstøtte. Mere end 23.000 fuldtidspersoner er i virksomhedspraktik uden noget løft i beskæftigelseseffekten.
Flere jobområder fungerer næsten udelukkende ved hjælp af personer i job med løntilskud. Og kommunerne har ikke overblik over, hvor mange ledige den skrappe aktiveringspolitik har stødt væk fra arbejdsmarkedet.

Dagpengesystemet skal gentænkes
Vi må have et system, hvor A-kasserne får større råderum til meningsfuldt at hjælpe den enkelte videre mod enten reel beskæftigelse eller uddannelse. Hvis ikke det sker, falder en vigtig del af forudsætningen for den danske model simpelthen væk.

Der er brug for, at hele systemet skal rives ned, gentænkes og bygges op igen baseret på sund fornuft og ikke mistro til de ledige.

Den næste beskæftigelsesminister skal løse tre afgørende opgaver:

For det første skal dagpengene gøres til en mere attraktiv vare for medlemmerne. Drop derfor de bebudede dagpengeindgreb og arbejd i stedet på at finde en fleksibel løsning.
For det andet skal systemet rives ned og genopbygges. Det er umuligt at lappe på et system, som selv dem, der administrerer det, ikke forstår til fulde. Det rigide regelsæt skal afløses af et system, der er nemt at administrere.
Aktivering er blevet en barok parodi på den aktive arbejdsmarkedspolitik. I alt for mange tilfælde bliver de ledige sendt ud i aktivering, som er meningsløs, virkningsløs eller direkte nedværdigende for dem. Lad i stedet de ledige lære noget fornuftigt i tiden hvor de er ledige. Opkvalificér dem eller skab arbejdstilbud der er rimelige og som bidrager til samfundet.

Forrige artikel Hvad vil en ny regering på det beskæftigelsespolitiske område? Næste artikel Dynamisk ulighed?