Forening lancerer mærkningsordning: Platformsøkonomien skal have en ny fortælling

DEBAT: Platformsøkonomi er meget mere end skattesnyd, social dumping og profithungerende multinationale virksomheder. Det er vigtigt fællesskab, der endda kan blive den nye andelsbevægelse, skriver Foreningen for Platformsøkonomi.

Af Foreningen for Platformsøkonomi

Danmark har alle tiders mulighed for at blive et foregangsland for ansvarlig dele- og platformsøkonomi.

Vi har allerede som det eneste land i verden indgået en aftale med Airbnb om automatisk skatteindberetning. Vi ser overenskomster mellem fagforeninger og platformsvirksomheder.

Og nu er vi en række dele- og platformsøkonomiske virksomheder, der sammen med vores brancheforening – Foreningen for Platformsøkonomi – har lanceret en mærkningsordning til forbrugere, der ønsker sikkerhed for, at de handler igennem en ansvarlig dansk platformsvirksomhed.

Vi repræsenterer hver især forskellige virksomheder, der tilbyder platforme, hvor man kan tjene og spare penge ved at deles om overskydende lagerplads, cykler, plads i varevognen, i lejligheden, traileren, arbejdskraft- og tid, boremaskiner, barnevogne og meget andet.

Dermed sikres det, at ubrugte ressourcer, som ellers ikke tjener et formål, anvendes.

Vi lytter til de bekymrede forbrugere
Men træerne vokser ikke ind i himlen, og platformsøkonomien udfordrer også velfærdssamfundet på nogle områder.

Det har skabt en modstand mod virksomheder som vores – og til tider med urimelige beskyldninger om vilde vesten-tilstande kendetegnet ved skattesnyd, social dumping og ringe forbrugersikkerhed.

Megen skepsis mod platformsøkonomien kommer fra historien om Uber, som ikke levede op til dansk lovgivning, den danske model og havde rod i deres skatteforhold. Det skal retmæssigt siges, at Uber sidenhen har indset, at samarbejde med skattemyndigheder og overholdelse af en liberaliseret taxalovgivning er forudsætning for tilstedeværelse i Danmark.

Andre dele af skepsissen mod os kommer fra tunge fagbevægelser og arbejdsgiverorganisationer, som oplever, at deres forretningsmodeller nu er forældede.

Hvis ikke vi imødekommer de bekymringer som virksomheder samt opfylder forbrugernes ønske om ordentlige arbejdsforhold og bidrag til velfærdssamfundet, så vil platformsøkonomien ikke indfri sit åbenlyse potentiale.

Derfor er vi nu gået sammen om at lancere mærkningsordningen Ansvarlig Platform, som giver forbrugeren en 'high five' af følgende principper:

  • Samarbejde med Skat om korrekt skattebetaling
  • Ordentligt honorarniveau, der som minimum svarer til branchens
  • Freelancere skal på sigt kunne dedikere dele af honorar til pension, sygesikring og feriepenge
  • Forbrugersikkerhed til skader og uforudsete hændelser
    Ingen skjulte priser eller ekstra omkostninger ved køb af ydelser
  • Dansk udgave af platformsøkonomi kan inspirere i udlandet

Den nye andelsbevægelse
Med vores high five skal historien om Uber være en saga blot.

For det er vigtigt, at forbrugerne aktivt kan vælge den ansvarlige dele- og platformsøkonomi til. At de ikke skal være i tvivl om, hvorvidt virksomhederne bag lever op til de idealer, som langt de fleste danskere er enige om.

På den måde kan vi udnytte potentialet i danske platformsvirksomheder med en stærk forankring i det danske marked, så de ikke bliver fejet af banen af store internationale spillere.

Dele- og platformsøkonomien er kommet for at blive.

Den slår rødder på tværs af brancher samt ændrer forbrugsmønstre og forretningsmodeller, ligesom andelsbevægelsen fundamentalt ændrede på flere sektorer. Lighederne mellem andelsbevægelsen og platformsøkonomien er slående, for det handler om stærke fællesskaber og nye forretningsmodeller, hvor vi får mere ud af vores ressourcer.

Med den rette respekt for den danske model og det danske velfærdssamfund kan dansk platformsøkonomi også blive en inspiration i mange lande, som andelsbevægelsen var det.

Mærkningsordningen er et lille men vigtigt skridt på vejen hertil.

Forrige artikel Lektor og direktør: Roterer svingdøren for hurtigt på Slotsholmen? Lektor og direktør: Roterer svingdøren for hurtigt på Slotsholmen? Næste artikel DA: Det gode arbejdsmiljø er blevet et tabu DA: Det gode arbejdsmiljø er blevet et tabu