3F: Uforståelig kritik af a-kasserne

DEBAT: De mange ledige har behov for en stærk, fælles indsats mellem kommunerne og fagbevægelsen, svarer 3F's Per Christensen igen på Erik Fabrins (V) kritik af samarbejdsaftaler.

Af Per Christensen
Forbundssekretær, 3F

Flere og flere kommuner ønsker at samarbejde med fagbevægelsen og deres a-kasser om partnerskabsaftaler, hvor a-kasserne opretholder den kontakt til ledige, de har i dag, og hjælper ledige medlemmer med registrering, jobformidling og oplysning om kompetenceafklaring og uddannelse.

LO og KL var enige om samarbejde
Fagforeningerne og a-kasserne har tilbudt kommunerne at udføre dette arbejde gratis for kommunerne. Alene på den baggrund er det uforståeligt, at KL's formand Erik Fabrin fastholder, at det ikke er nogen god idé at overlade dette arbejde til fagforeningerne og a-kasserne. Han frygter, at kommunernes jobindsats vil snuble, allerede inden den er begyndt at gå.

Erik Fabrin tænker ikke på, at kommunerne kan supplere indsatsen overfor de ledige ved at tage imod fagbevægelsens og a-kassernes tilbud. Han tænker blot på, om kommunerne kan beholde deres ressortområder.

Det er egentlig mærkeligt, idet KL sammen med LO tidligere på året har udsendt en hensigtserklæring om det bedst mulige samarbejde for at få ledige i job igen.

Kommuner kommer i klemme
A-kasserne og fagbevægelsen tilbyder at udføre arbejdet med at holde kontakten til ledige medlemmer i den første ledighedsperiode for at understøtte medlemmerne bedst muligt - ikke mindst fordi de nyeste ledighedsopgørelser viser, at en række kommunerne vil blive berørt kraftigt af den stadig voksende arbejdsløshed og dermed kan komme i en økonomisk og administrativ klemme med kommunens beskæftigelsesindsats.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har netop udsendt en analyse, der viser, hvilke kommuner der særligt er ramt af en stigende ledighed. Analysen konkluderer, at flere og flere dagpengemodtagere hænger fast i ledighed. Antallet af ledige, der har været ledige i sammenhængende ½-1 år er mere end fordoblet på et år. Især AE-rådet forudsiger desuden, at antallet af langtidsledige vil stige i de kommende måneder.

Behov for stærkt samarbejde
Niveaumæssigt er antallet af længerevarende ledige særlig højt i flere nordjyske og fynske kommuner, hvor antallet målt i forhold til arbejdsstyrken er op til 5 gange højere end i flere sjællandske kommuner. Så det er fuldt forståeligt, når kommunerne søger og er positive over for et samarbejde med fagbevægelsen og a-kasserne. Det drejer sig trods alt om mange personer, der kommer i den usikre økonomiske og personlige situation, som arbejdsløshed medfører.

Det store antal af længerevarende ledige varsler nye tider på arbejdsmarkedet. Hvis langtids-ledigheden ikke for alvor skal bide sig fast, så kræver det resolut politisk handling. Der er behov for en stor vækstpakke. Der er også behov for, at kommunerne og fagbevægelsen indgår i et stærkt samarbejde til gavn for de ledige.

Forrige artikel Privat jobformidling dumper Privat jobformidling dumper Næste artikel Konstruktiv debat kræver opdaterede fakta Konstruktiv debat kræver opdaterede fakta