A-kasser: Gode takter i KL's beskæftigelsesindspil

DEBAT: Danske A-kasser er positive over for KL's indspil til beskæftigelsesindsatsten. Det er et godt afsæt for videre dialog, skriver formand for Danske A-kasser, Torben Poulsen.

Af Torben Poulsen
Formand for Danske A-kasser

Hvordan skal beskæftigelsesindsatsen tilrettelægges i Danmark?

Det er KL i dag kommet med et indspil til. Danske A-kasser ser positivt på indspillet, som er med til at sætte fokus på en række centrale problemstillinger – nemlig at bureaukratiet har taget overhånd og fornuften sat til side for regler og proceskrav. Det går ikke.

For Danske A-kasser er det afgørende, at vi får et mere enkelt system med mere fleksible og fornuftige rammer – men dog fortsat et system med klare rammer og klare rettigheder for den enkelte.

Danske A-kasser kunne på en række områder ikke have sagt det bedre selv. Tiden skal bruges bedre. Og den skal primært bruges på at få ledige tilbage i arbejde.

Fællessamtaler og fleksibilitet 
Vi er meget tilfredse med, at KL i sit indspil anerkender værdien af beskæftigelsesreformens nyskabelse; fællessamtalerne mellem jobcentrene og a-kasserne.

Fællessamtalerne har vist sig at være et rigtigt godt redskab i indsatsen for den enkelte ledige. Det sender et stærkt signal til jobcentre og a-kasser, at KL støtter op om fællessamtalerne og med sit indspil faktisk er med til at give samtalerne – og samarbejdet – et skulderklap.

Samtidig lægger KL op til en større grad af fleksibilitet i forhold til de øvrige samtaler, der skal holdes med de ledige. Det er fornuftigt at se på fleksibiliteten over en bred kam.

Og i det videre forløb vil Danske A-kasser gerne sammen med KL være med til at se på, hvordan vi optimerer samtaleforløbet for de forsikrede ledige og bruger ressourcerne bedst muligt. Vi vil også gerne bringe den viden og de kompetencer, der er i a-kasserne, endnu mere i spil til gavn for de ledige.

En særlig målgruppe i beskæftigelsessystemet 
For Danske A-kasser er det vigtigt, at vi også i fremtiden har et system med respekt for, at de forsikrede ledige er en særlig gruppe. En gruppe for hvem der gælder særlige uddannelsesrettigheder og -muligheder og særlige regler om tilbud ude på virksomhederne.

For det vigtige er jo at få de ledige opkvalificeret eller på anden vis rustet til morgendagens job. Vi kan med KL's indspil se, at KL er helt enige.

KL lægger netop op til, at forsikrede ledige i fremtidens beskæftigelsessystem skal optræde som én af de fem nye hovedmålgrupper i beskæftigelsessystemet, og at de gældende rettigheder om uddannelse mv. skal bevares.

Den tilgang er den helt rigtige, hvis vi vil skabe fundamentet for den rette indsats over for de forsikrede ledige.

Vi vil derfor gerne kvittere for de mange gode takter, der er i KL's indspil. Indspillet er et godt afsæt for videre dialog.

Vi melder os på banen til at tage dialogen og sammen få skabt rammerne for et nyt og bedre beskæftigelsessystem for de forsikrede ledige, som giver medarbejderne i jobcentrene og i a-kasserne mulighed for at bruge tiden på kerneopgaven: ved fælles indsats at få de ledige tilbage i arbejde og sikre virksomhederne den arbejdskraft, de har behov for og efterspørger.

Forrige artikel DA: Højere pensionsalder kan give verdens bedste sundhedssystem DA: Højere pensionsalder kan give verdens bedste sundhedssystem Næste artikel V: Klogt og rimeligt at hæve pensionsalderen før tid V: Klogt og rimeligt at hæve pensionsalderen før tid