Dansk Metal: Robotter kan sikre industriens fremtid, men Danmark sakker bagud

Tempoet for antallet af robotter øges i landene omkring os. Vil Danmark fremover være førende på den bedste teknologi, skal vi op i gear, skriver Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

Robotter i produktionen er fremtiden, og hvis vi ikke kommer op i gear, risikerer Danmark at miste sin førerposition, som et af de lande med den mest automatiserede industrisektor. Det skal vi tage alvorligt, for i en tid hvor arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, er robotter i den grad en del af løsningen. Alligevel går det den forkerte vej, og det er noget, vi bør tage alvorligt. 

En ny analyse fra Dansk Metal viser, at Danmark på bare to år er gået fra en 6. til en 12. plads, når vi måler antallet af industrirobotter per medarbejder i industrien. Og får vi ikke øget den såkaldte robotintensitet, bliver vi ganske enkelt overhalet af lande som Slovenien, Schweiz og Nederlandene.

Alene i industrien vil der blive skabt 116.000 nye jobs frem mod 2030 som følge af investeringerne i grøn omstilling. 70 procentmålsætningen er og bliver en driver for ny teknologi, vækst og beskæftigelse, men de massive udfordringer med manglen på arbejdskraft forsvinder ikke, og derfor bør robotterne også være med til løse den udfordring – både i industrien og i vores velfærdssamfund.

Samtidig vil robotterne også være med til at overtage og frigøre medarbejdere fra de ensformige og slidsomme arbejdsopgaver. Det vil på samme tid medføre en mere effektiv produktion og dermed forbedre Danmarks konkurrencekraft.

Tre anbefalinger
Fordelene ved at investere i robotter er mange, men vi ved også, at tiltag fra politisk hold er nødvendige, hvis vi skal hjælpe investeringerne på vej. Handling er påkrævet, hvis vi ikke vil falde totalt bagud i ræset om robotterne i industrien. Derfor har vi i Dansk Metal tre klare anbefalinger til det nye Folketing: 

For det første skal vi fremover se robotterne som svar på den manglende arbejdskraft, som vi ser både på den korte og lange bane. Vigtige hænder kan blive frigivet, ved at robotterne overtager arbejdsopgaver, hvad enten det er i smedeværkstedet, på plejehjemmet eller på sygehuset, hvor ny teknologi sikrer mere værdighed til den enkelte og mere tid til omsorg. 

 

For det andet handler det om at gøre robotterne mere tilgængelige for virksomhederne. Derfor er det vigtigt, at der investeres i nye såkaldte robotbiblioteker.

Det kan hjælpe med at øge virksomhedernes og det offentliges viden om robotter og automatisering. Robotbibliotekerne giver mulighed for, at både virksomheder og det offentlige kan låne og afprøve robotter i deres produktion. Herigennem opnår man større kendskab til robotter og en større tryghed ved nye investeringer, der giver reel værdi til virksomhedens produktion.

Digitaliseringspartnerskabet foreslog dette tiltag, og det var også at finde i den socialdemokratiske regerings forslag til en digitaliseringsstrategi. Men det kræver fortsat politisk vilje, hvis robotbibliotekerne skal blive en realitet. 

For det tredje er det vigtigt, at der gives den rette vejledning til virksomhederne, så de sikkert kan investere i både flere og de rigtige robotter til lige præcis deres produktion. Vi ved, at det er de små og mellemstore virksomheder, som især halter efter investeringerne i robotter. Særligt for dem kan det synes som en besværlig og omkostningsfuld beslutning at skulle investere i en robot til produktionen. Derfor skal de have ekstra hjælp til at træffe de svære, men rigtige beslutninger.  

Tempoet for antallet af robotter øges i landene omkring os, og vil Danmark fremover være førende på den bedste teknologi, skal vi op i gear.

Forrige artikel FH: Her er vores tjekliste til en kommende regering på uddannelsesområdet FH: Her er vores tjekliste til en kommende regering på uddannelsesområdet Næste artikel Udsatteråd: Flyt penge fra årelange jobcenterforløb for de mindst jobparate til sociale indsatser Udsatteråd: Flyt penge fra årelange jobcenterforløb for de mindst jobparate til sociale indsatser