A-kasse: Lønmodtagere rammes af manglende digitalisering

DEBAT: Hvis en arbejdsgiver ikke indberetter løn digitalt, tæller indkomsten ikke længere med i optjeningen af dagpengeret. Det bør ændres, når politikerne skal se på dagpengereglerne for selvstændige, skriver vicedirektør i Akademikernes A-kasse, Niels Bjerre.

Af Niels Bjerre
Vicedirektør i Akademikernes A-kasse

Normalt er det sådan, at pisk eller gulerod uddeles til nogen, man gerne vil motivere til at lægge sig i selen og drive en udvikling fremad. Incitament og muligheden for at skride til handling hænger normalt sammen.

Men for deltidsansatte med flere arbejdsgivere eller lejlighedsvise bijob er det ikke sådan.

De bliver ramt på dagpengeretten, hvis én eller flere af deres arbejdsgivere ikke indberetter løn digitalt. Og det bør politikerne se på i den kommende tid, hvor de alligevel skal diskutere en række anbefalinger fra en arbejdsgruppe, der har set på dagpengereglerne for selvstændige.

Fuldtidsarbejdende uden fuld dagpengeret
Kernen i problemet er, at ændrede regler fra dagpengereformen med virkning fra 1. januar 2017 betyder, at kun løn, der indberettes digitalt via e-indkomst, tæller med i optjeningen af dagpengeret. Men ikke alle arbejdsgivere har pligt til at indberette løn digitalt.

Dermed risikerer lønmodtagerne at arbejde på fuld tid uden at optjene fuld dagpengeret, hvis én eller flere af deres arbejdsgivere ikke er på digital omgangshøjde.

Det er ikke fair.

Problemet er størst hos lønmodtagere, der supplerer lønnen fra deres primære arbejdsgiver med andre indtægter.

Eksempelvis supplerer grafikere eller tekstforfattere ofte et deltidsjob med foto- eller skriveopgaver på ad hoc-basis. Det kan også være en ingeniør eller Djøf’er på deltid, der supplerer lønnen ved at lave regnskab i badmintonklubben.

Ofte indberettes lønnen for disse opgaver – eller fra opgaver hos private – ikke digitalt fra arbejdsgiverens side. Det har private ikke pligt til. Det samme gælder visse foreninger.

Mange med en såkaldt atypisk ansættelse og skiftende arbejdsgivere bliver ramt her – dvs. freelancere, vikarer, deltids-jobbere. Det er også den gruppe, vi er kommet til at kende som prekariatet, og som udgør op til 10 procent af vores medlemmer.

Den manglende digitale indberetning er ikke den ansattes skyld. Men det er alligevel ham eller hende, der rammes.

Egen indberetning
Selvom det ikke er kæmpe grupper på arbejdsmarkedet, der rammes, mener vi, at spørgsmålet er principielt.

Digitalisering er en god idé. Men det kan ikke være sådan, at lønmodtagere skal betale en pris for de arbejdsgivere, som ikke er omfattet af de digitale pligter.

Derfor bør reglerne tilpasses, så de her grupper ikke kommer i klemme. For eksempel kunne der skabes mulighed for, at lønmodtagerne selv kan indberette deres indkomst digitalt, hvis arbejdsgiveren ikke gør det.

Vi havde håbet, at regeringens arbejdsgruppe, der netop er kommet med anbefalinger til at gøre dagpengereglerne mere fleksible for selvstændige, freelancere og honorarlønnede, havde taget fat i det problem. Men det gjorde de ikke. Så nu håber vi, at politikerne griber bolden og tager det med i de nært forestående forhandlinger. 

Ikke mindst fordi atypiske ansættelser – vikarjobs, projektansættelser, skiftende arbejdsgivere, freelancere – breder sig på arbejdsmarkedet.

Det mener vi, at reglerne bør afspejle.

Forrige artikel LO om højere pensionsalder: Det er fuldstændig hul i hovedet LO om højere pensionsalder: Det er fuldstændig hul i hovedet Næste artikel AU-rektor: Forskningsmiljøer kan styrke regeringens Disruptionråd AU-rektor: Forskningsmiljøer kan styrke regeringens Disruptionråd