3F til Krifa: I undsiger egne aftaler

REPLIK: Krifa har kritiseret en dom i byretten, hvor et af 3F's medlemmer er blevet tilkendt erstatning. De mener nemlig, at skønnet er sat for lavt. Det er hyklerisk, for det er identisk med Krifas aftale om mindsteløn med en arbejdsgiverforening, skriver Peter Kaae Holm fra 3F.

Af Peter Kaae Holm
Formand for 3F's grønne gruppe

På Altinget udstiller Krifas formand Søren Fibiger Olesen 9. august på opsigtsvækkende vis sin ringeagt over for Krifas egen, nu opsagte aftale med Kristelig Arbejdsgiverforening.

Et af 3F's medlemmer har fået tilkendt erstatning efter arbejde for en større svineproducent, hvor byretten har tilsidesat ansættelsesaftalen som værende åbenlyst urimelig.

I 3F havde vi krævet erstatning efter den gældende overenskomst på området, vores jordbrugsoverenskomst med arbejdsgiverne i GLS-A. Byretten har imidlertid fastsat et lavere skøn, der – med Fibigers ord – ”ligger langt under den normale timeløn på området.”

Jeg er helt enig, men overrasket over Fibigers kommentar. For byrettens skøn er præcis identisk med Krifas aftalte mindsteløn med Kristelig Arbejdsgiverforening fra 2016, fratrukket aftalens tarif for kost og logi.

Derfor er Krifa-formandens forargelse over byrettens skøn temmelig hyklerisk -  eller selvkritisk? I 3F er vi imidlertid optaget af vores medlems sag, hvorfor vi er glade for at have hjulpet ham med at få tilkendt erstatningen, selvom vi ikke i denne omgang fik overbevist domstolene om, at den burde have været endnu højere.

3Fs faglige indsats for vores medlemmer foregår på flere niveauer:

  • Vi bekæmper usympatiske arbejdsgivere, der tryner deres medarbejdere -  ikke mindst de udlændinge, som overhovedet ikke kender til forholdene på det danske arbejdsmarked.
  • Vi bekæmper de ”gule” discountaftaler om løn- og arbejdsvilkår, som Krifa og Det faglige Hus med flere er villige til at indgå med blandt andet Kristelig Arbejdsgiverforening.
  • Vi kører de nødvendige sager i Arbejdsretten og ved de civile domstole, men respekterer de afgørelser, der bliver afsagt (efter eventuel anke, hvis det er muligt).
  • Vi samarbejder med arbejdsgiverne i GLS-A om at sikre fair konkurrencevilkår og fair løn- og arbejdsvilkår i den grønne sektor ved at udbrede overenskomstaftalerne landet over.

På arbejdsmarkedet kalder vi det Den danske model, hvilket har fungeret godt i langt over hundrede år.

Derimod vil lovgivning om mindsteløn, som Fibiger foreslår, underminere dette positive samspil mellem branchens arbejdsgivere og fagforbund. Erfaringerne fra udlandet med lovgivning på området er bestemt heller ikke positive. 3F afviser derfor fortsat Folketingets indblanding i danske lønaftaler.

Forrige artikel Råd for psykisk sårbare: Vi spilder formentlig mange kræfter på beskæftigelsesindsatser Råd for psykisk sårbare: Vi spilder formentlig mange kræfter på beskæftigelsesindsatser Næste artikel KL til HK: I har ingen dokumentation for, at a-kasser gør det bedre end jobcentre KL til HK: I har ingen dokumentation for, at a-kasser gør det bedre end jobcentre