3F: De Radikales ordfører giver slående få svar på vores tiltale

REPLIK: Debatten om udenlandsk arbejdskraft skal være andet end metaforer og skal ned på et operativt plan. Men det hjælper Radikale ikke til, skriver Søren Heisel fra 3F.

Af Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

De Radikales beskæftigelsesordfører Samira Nawa forsøger tirsdag her på Altinget at forklare baggrunden for det radikale krav om at sætte beløbsgrænsen ned, så det bliver lettere for virksomheder at importere udenlandsk arbejdskraft.

Desværre bringer indlægget os ikke meget tættere på klarhed over, hvordan vi reelt set får løst de udfordringer på arbejdsmarkedet, som en nedsættelse af beløbsgrænsen vil medføre. 

Den sædvanlige sang fra Radikale
Jeg har tidligere stillet ti meget konkrete og relevante arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål, som alle knytter an til den radikale snuptagsløsning på den rekrutteringssituation, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering mener, vi står i.

Faktisk er det slående, hvor få svar Samira Nawa kan hoste op med.

I stedet får vi den sædvanlige sang om alle goderne ved øget import af udenlandsk arbejdskraft uden nogen form for dokumentation eller kritisk stillingtagen til, om en nedsættelse af beløbsgrænsen overhovedet løser de rekrutteringsudfordringer, vi står i – primært i den offentlige sektor – og hvad en lavere beløbsgrænse gør ved strukturerne på arbejdsmarkedet.

Mens jeg i spænding venter på, at De Radikale forholder sig konkret til mine spørgsmål, kan jeg så passende adressere et par misforståelser i Samira Nawas indlæg.

Øget beskæftigelse
For det første så mener Samira Nawa, at der ikke er noget, der tyder på, at beløbsordningen gør det sværere for herboende at finde arbejde.

Siden 2013 har der været en stigning i antallet af personer, der kommer til Danmark på beløbsordningen fra 3.000 til 7.000, mens beskæftigelsen er steget med over 200.000.

Dette synspunkt understreger, at den nuværende ordning netop niveaumæssigt er ramt rigtigt.

Virksomhederne kan importere arbejdskraft, uden at det skaber massiv fortrængning – men det er primært, fordi vi har været inde i en højkonjunktur.

Til gengæld er tallene næppe dokumentation for, at fortrængningen ikke vil øges, hvis beløbsgrænsen sættes ned til de foreslåede 325.000 kroner – svarende til lige under 24.000 kroner om måneden (eksklusive feriepenge og pension).

Det svarer til gennemsnitslønnen for eksempelvis ansatte i fiskeindustrien, pakkeriarbejde, service med videre.

Kan partiet dokumentere påstandene?
Med det in mente – altså at den nuværende beløbsgrænse er gået hånd i hånd med en kraftig vækst i beskæftigelsen – er det for det andet pudseløjerligt, at Samira Nawa alligevel helt udokumenteret vælger at konkludere, at det fører til færre danske arbejdspladser, hvis vi ikke nedsætter beløbsgrænsen.

Jeg har endnu til gode at se det første eksempel på en velfungerende dansk virksomhed, der er flyttet til udlandet, fordi de ikke kunne få kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Men måske De Radikale kan levere den dokumentation.

Til gengæld er min bog fyldt med eksempler, der har søgt til udlandet, alene fordi lønninger var lavere.

For det tredje, så mener Samira Nawa, at formuleringen om, at ansættelsen skal være på ordinære løn- og ansættelsesvilkår, er et værn mod lønpres.

Det vidner om den radikale beskæftigelsesordførers totalt manglende forståelse for, hvordan løndannelsen sker på især minimallønsområdet. 

For det fjerde, så mener Samira Nawa ikke, at en lavere beløbsgrænse skal føre til, at flere ufaglærte kommer til Danmark.

DI har tidligere på netmediet Piopio givet en tilsvarende garanti om, at ufaglærte ikke ville blive ramt af en nedsættelse af beløbsordningen – en garanti, som organisationen dog senere trak tilbage.

Og et hurtigt blik på lønningerne i Danmark viser, at en stribe ufaglærte stillingstyper vil blive ramt af en lavere beløbsgrænse. Jeg sender gerne De Radikale det komplette overblik.

Vi hjælper gerne i 3F
Alt i alt mangler jeg altså fortsat en konkret radikal stillingtagen til de ti konkrete spørgsmål til den nuværende rekrutteringssituation.

Når de svar kommer, kan vi måske bringe diskussionen om import af udenlandsk arbejdskraft fra et teoretisk og akademisk niveau fyldt med "subtile metaforer" ned på et operativt plan, hvor vi går efter at få løst eventuelle rekrutteringsproblemer med reelle løsninger og ikke med fantasterier. 

I 3F hjælper vi gerne.

Men det kræver, at vi får klar besked om, hvilken arbejdskraft der mangler hvor inden for hvilke fag/kvalifikationer, og hvornår de pågældende job skal besættes samt til hvilken løn. 

Forrige artikel V: S fører misforstået ulighedskamp V: S fører misforstået ulighedskamp Næste artikel FA: Ny kurs for bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø skal ikke være ensrettet FA: Ny kurs for bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø skal ikke være ensrettet