Virksomhederne skal presses til at tage flere lærlinge

DEBAT: Med stadig flere unge uden en praktikplads skal virksomhederne nu for alvor presses til at uddanne flere, skriver LO-sekretær Ejner K. Holst.

Af Ejner K. Holst
LO-sekretær

Der er over 7.100 unge uden praktikpladser, og tallet stiger. Selvom præmien på de 50.000 kr. og den styrkede oplysning forhåbentlig dæmper faldet lidt, tyder meget på, at det ikke er tilstrækkeligt.

Derfor må vi kigge nye veje. En af de veje er at se på, om man ikke kan gøre de mange milliarder kroner, som det offentlige hvert år køber ind for, til en løftestang for flere praktikpladser.

Og der er en række muligheder for dette inden for rammerne af den nuværende lovgivning. Lad mig bare pege på nogle få af disse:

  • Man kan kræve, at virksomhederne, danske såvel som udenlandske, skal redegøre for deres bidrag til at uddanne unge. Det vil sige, at virksomhederne skal redegøre for deres politik på området samt dokumentere, at de har taget det antal lærlinge, de har mulighed for.

  • Man kan kræve af alle virksomheder, danske såvel som udenlandske, at de har undersøgt muligheden for at blive godkendt som praktikvirksomheder. Der er jo ikke noget til hinder for, at unge danskere tager dele af deres praktik i en udenlandsk virksomhed.

  • Hvis opgavens løbetid er for kort til et fuldt praktikforløb, kan virksomheden indgå korte uddannelsesaftaler i den tid, opgaven varer.

  • Man kan i kontrakterne forpligte virksomhederne at stille et antal pladser til rådighed for elever, der er i skolepraktik (virksomhedsforlagt undervisning) eller tage EGU-elever, hvis de ikke kan tage ordinære elever.

  • Endelig kan man se på, om virksomheder, der ikke har mulighed for at bidrage til uddannelsen af unge mennesker, er aktive omkring efter- og videreuddannelse.

Der er altså masser af muligheder for at bruge kommuners og regioners efterspørgsel til at skubbe på for, at der bliver skabt flere uddannelsesmuligheder.

For LO drejer det sig ikke om at tvinge virksomheder til at tage lærlinge ind, som de ikke ønsker. Det tror vi er en dårlig løsning for begge parter. Men vi vil gerne skubbe på for, at virksomhederne har undersøgt enhver mulighed for at tage en ekstra lærling.

Jeg vil opfordre kommunerne til straks at gå i gang med arbejdet. Det er vigtigt, at virksomhederne ved, hvilke krav og forventninger kommunen har til de virksomheder, den samarbejder med.

Vi står med risikoen for at tabe en ungdomsårgang på jorden. Hvis kommuner og regioner skubber på og kun samarbejder med de virksomheder, der løfter en del af ansvaret, kan vi nå langt. Vi kan sikre de unge praktikpladser og en uddannelse.

Forrige artikel Rettidig omhu i beskæftigelsesindsatsen Næste artikel En aktiv indsats kan frigøre økonomi i kommunerne