Godt nytår fra de underbetalte kvinder

DEBAT: Den er gal med ligelønnen og det ville klæde det demokratiske samfund at sætte ligelønnen mellem kvinder og mænd højere på dagsordenen, mener Dennis Kristensen.

Af Dennis Kristensen,
formand for FOA

EU siger det. Regeringens lønkommission har påvist det. Lønstatistikkerne dokumenterer det. Danske kvinder tjener mindre end danske mænd. Endda hele 18 procent mindre i gennemsnit. Skal kvinderne tjene det samme som mænd, så skal de arbejde 18 procent mindre om året.

Og netop i dag, den 1. november, er der 18 procent tilbage af året 2010.

Derfor har en række faglige organisationer - 3F, HK-Kommunal, Socialpædagogernes Landsforbund og FOA - udpeget 1. november til Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Helt sådan går det nok ikke, det har kvinderne for stor ansvarsfølelse til over for deres arbejdspladser og for brugerne af den offentlige velfærd og service. Men skulle der være rimelighed til, så skulle kvinderne i dag sige godt nytår til os alle sammen og holde ferie resten af året.

Indsats er nødvendig
Der vil alligevel blive sagt godt nytår mange steder i dag, når kvinderne rundt om i landet markerer dagen på stræder og pladser, og når FOA opsøger landets borgmestre med kransekage og champagne under armen for at skære ud i pap for arbejdsgiverne for de kommunalt ansatte, at den er gal med ligelønnen, og for med et smil på læben at ruske lidt op i borgmestrenes lyst til at medvirke til at gøre indhug på uligelønnen. Det kræver nemlig en særlig indsats fra overenskomstparterne, hvis uligelønnen skal trænges tilbage.

Overenskomstparterne kan imidlertid ikke alene fylde hullet på de 18 procent op. Der skal mere til.

Uligelønnen udspringer af en samfundsudvikling, hvor kvinders arbejde ikke blev værdsat og især ikke blev værdisat på lige fod med mænds. Når ligelønsdebatten føres, bliver vi alle sammen oversvømmet med forklaringer. Når det handler om en så fundamental uretfærdighed som det at aflønne fag, der især beskæftiger kvinder, lavere end fag, der især beskæftiger mænd, så er forklaringer knap så interessante. Det handler ikke om, hvad der kan forklares, men derimod hvad vi som samfund vil forsvare.

Kun uværdige forklaringer
Og når den klassiske forklaring om, at mænds uddannelsesniveau ligger over kvinders, nu er forældet, fordi kvinderne overhaler mændene på uddannelsesfronten, så er det kun de uværdige forklaringer tilbage. Derfor bør vi som samfund give den ekstra skærv til at fjerne uligelønnen helt.

Det ville klæde et demokratisk samfund, at lønnen ikke bestemmes af kønnet, og det ville klæde Christiansborg at sætte netop dette demokratiske underskud i det danske samfund højt oppe på dagsordenen. Og det vil være rigtig fornuftigt at gøre det, inden kvinderne gør alvor af at stoppe arbejdet hvert år på Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Forrige artikel Vekseluddannelsessystemet skal bevares Næste artikel DI fralægger sig praktikansvaret DI fralægger sig praktikansvaret