S: Regeringen kan ikke bare lade parterne klare integrationen

DEBAT: Selvom trepartsforhandlingerne er på sporet, løser aftalen om flygtninge ikke alle integrationsproblemerne, så regeringen må også selv tage ansvar, skriver S-ordfører Leif Lahn. Og så skal parterne fokusere på praktikpladser og opkvalificering, mener han.

Af Leif Lahn Jensen
Beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne

Arbejdsmarkedets parter har lavet en trepartsaftale om integration. Det fortjener ros. 

Det er en tyk streg under, at den danske model er “still going strong!”. Parterne både kan og vil være en del af løsningerne for Danmark og det danske arbejdsmarked. Det lover også godt for næste fase af forhandlingerne.

Men hvis vi lige skal dvæle ved resultatet hidtil, hvad indeholder delaftalen om arbejdsmarkedsintegration så? Ud over forslaget om integrationsgrunduddannelsen (IGU), så lægges der blandt andet vægt på en hurtigere og bedre kompetenceafklaring af flygtninge. Det er jeg meget enig i skal løftes. Vi skal både fokusere på kompetenceløft og kompetenceafklaring. På den måde spiller IGU og kompetenceafklaring sammen. 

Blot et stykke af vejen
Den sidste brik i det puslespil er naturligvis en boligplacering af den enkelte, som er mere målrettet deres kompetencer. I mit lokalområde, Grenaa, mangler vi eksempelvis industriteknikere. 

Er der flygtninge med de nødvendige kompetencer, eller som hurtigt kan komme op på det nødvendige kompetenceniveau, så giver det jo kun mening, at de skal bosættes i Grenaa. Det er til gavn for den enkelte, for virksomheden og for integrationen.

Det er er gode takter, men desværre ikke en hel symfoni. For delaftalen i forhold til arbejdsmarkedsintegration løfter bestemt ikke hele den massive integrationsudfordring, vi står overfor. Der kan parterne kun få os et stykke af vejen. 

Derfor er det helt centralt, at regeringen nu tager udfordringen op. Parterne har vist vejen, men i sidste ende ligger ansvaret hos Løkke og co. 

Ét sted at starte kunne være at sikre, at kommunerne har den fornødne økonomi til at løfte indsatsen lokalt ved at droppe det planlagte omprioriteringsbidrag.  

Trepart rummer større potentiale
Som jeg skrev i mit seneste indlæg, er jeg også meget optaget af, at trepartsforhandlingerne skal være til gavn for hele Danmark. 

Derfor er det både en uhyre interessant og meget vigtigt fase af trepartsforhandlingerne, der kommer nu. Vi har en unik mulighed for, via den danske model, at komme med løsninger i forhold til nogle af de meget vigtige udfordringer, vi står overfor. 

Sidst skrev jeg eksempelvis om vigtigheden af at løse udfordringen med manglende praktikpladser og gav selv et par bud på dét. Det, mener jeg, er helt centralt for de fremadrettede trepartsforhandlinger, at der tages stilling til. 

Opkvalificering er næste skridt
Men det skal ikke kun dreje sig om de unge. I Danmark har vi mange ufaglærte eller kortuddannede faglærte med en forældet uddannelse. Mennesker, som måske ikke længere kan arbejde i deres branche, fordi de er nedslidte, men som ved hjælp af sporskifte eller et kompetenceløft kan blive på arbejdsmarkedet til gavn for både dem selv og os andre. 

Det er helt afgørende, at vi har fokus her. Særligt når danskerne skal blive længere tid på arbejdsmarkedet fremover.

Flere mennesker i Danmark skal simpelthen have bedre mulighed for at opkvalificere sig til faglært niveau. Det skaber en større jobsikkerhed for den enkelte og er med til at sikre, at vi får fyldt den store efterspørgsel på faglært arbejdskraft, som Danmark vil opleve i de kommende år.

Det håber jeg at se gode, danske trepartsløsninger på. Fortsat god trepart!

Forrige artikel 3F: Den nye trepartsaftale er fint afbalanceret 3F: Den nye trepartsaftale er fint afbalanceret Næste artikel FTF: Vi skal investere i fremtidens arbejdsstyrke FTF: Vi skal investere i fremtidens arbejdsstyrke