LO: Kære arbejdsgivere, drop nu undskyldningerne

DEBAT: I stedet for at klage over mangel på kvalificeret arbejdskraft, bør erhvervslivet komme ind i kampen og gøre noget ved problemet. Sådan lyder det fra formand for LO Hovedstaden Morten Skov Christiansen.

Af Morten Skov Christiansen

Formand, LO Hovedstaden

Danmark er på vej ud af krisen, og hver dag kommer flere og flere danskere tilbage på arbejdsmarkedet. Det er en fantastisk nyhed.

Virksomhederne fejrer nyheden med at sige, at de ikke kan få kvalificeret arbejdskraft. Det er selvmodsigende, at virksomhederne, med Dansk Arbejdsgiverforening i spidsen, siger sådan, når Danmark samtidig har et rekordhøjt antal unge, som mangler en læreplads. Unge som gerne vil tage en erhvervsuddannelse og blive den kvalificerede arbejdskraft, som virksomhederne efterspørger, men som samtidig bliver mødt af en lukket dør.

Den største udfordring for vores konkurrenceevne

Der hersker den opfattelse i erhvervslivet, at man sagtens kan stille sig op i pressen og udtale sig om mangel på arbejdskraft, uden at man som virksomhed tager et uddannelsesansvar. Selv store arbejdspladser, som har mange lærlinge og elever beskæftiget, uddanner i dag langt fra nok til at kunne sørge for den arbejdskraft, som virksomheden vil mangle om få år. Det hænger slet ikke sammen.

Der er ingen tvivl om, at Danmark, og især Hovedstaden, om få år vil opleve en massiv efterspørgsel på faglært arbejdskraft. Vi har udsigt til store anlægsprojekter, flere omsorgskrævende ældre og en hastig vækst inden for eksempelvis turisme og handelsliv. Alt dette betyder flere arbejdspladser, der kræver særlige kompetencer og ikke mindst kloge hænder. Samtidig går store årgange af vores kolleger på pension, mens alt for få unge vælger en erhvervsuddannelse.

Manglen på faglærte unge er og bliver den største udfordring for vores konkurrenceevne og mulighed for at skabe flere arbejdspladser. Det er ikke vores skatter, afgifter eller vores lønninger, som andre gerne vil fremstille det.

Arbejdsgivernes dårlige undskyldninger

For at skabe kvalificeret arbejdskraft skal vi arbejde for, at flere unge vælger vores fantastiske erhvervsuddannelser. Vi skal styrke vejledningen i folkeskolen, fortælle om de mange karrieremuligheder som faglært, og så skal vi endeligt gøre op med den massive kø af lærepladsløse elever.

I alt for mange år er vi blevet mødt med undskyldninger fra arbejdsgiverne om, at de ikke har tid, ressourcer eller mulighed for at uddanne flere lærlinge og elever. Men faktum er blot, at hvis ikke arbejdsgiverne kommer ind i kampen og opretter flere lærepladser, så kommer der ikke flere veluddannede murere, industriteknikere og elektrikere ud på arbejdsmarkedet.

Derfor klinger det hult i mine ører, når Dansk Arbejdsgiverforening råber på nye arbejdsmarkedsreformer og fortsætter en åndssvag jagt på at øge arbejdsudbuddet i stedet for at gøre noget konkret ved sagen.

Kære arbejdsgivere. Opret flere lærepladser og uddan fremtidens arbejdskraft! Kun sådan får vi en kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Indtil det sker, så drop snakken om mangel på arbejdskraft.

Forrige artikel 3F: Værsgo DA! Vi har 15.000, som er klar til job 3F: Værsgo DA! Vi har 15.000, som er klar til job Næste artikel Cevea: Social dumping er kommet, men skal ikke blive Cevea: Social dumping er kommet, men skal ikke blive