V: Regeringen glemmer, at ældre også har rettigheder

DEBAT: Regeringen glemmer i sin iver efter at fastholde en stram lovgivning, at ældre har ret til at kræve bedre muligheder for at få besøg udefra, skriver ældreordfører Jane Heitmann (V).

Af Jane Heitmann (V)
Ældreordfører

Mange ældre har lidt store afsavn, siden coronakrisen tog fart.

Det gælder både de ældre, som bor i eget hjem, og de, som bor på et plejehjem. Man skal på ingen måde underkende de menneskelige trivselskonsekvenser, som det kan have ikke at se ægtefæller, børn og børnebørn i flere måneder.

Når man isolerer ældre, kommer det med en pris – både for den enkelte ældre og for de pårørende. Lad det være sagt med det samme: Det gav mening at lukke plejehjemmene ned, da vi den 12. marts stod med et smittetryk på 2,6. Siden har de rigtige tal jo vist, at smittetrykket langt fra var så alarmende. Smittetrykket var i virkeligheden kun på 1,3.

Men det ændrer ikke på, at med de tal, som vi blev præsenteret for, var det nødvendigt at skærme vores sårbare ældre. Nu har virkeligheden ændret sig markant. Ikke fordi vi ikke længere skal skærme vores ældre, for det skal vi, men dels fordi smittetrykket har ændret sig, og dels fordi regionernes lagre nu bugner af værnemidler, så åbner det for, at vi kan gå nye veje.

Vi må og skal spørge os selv, om det giver mening forsat at forhindre ældre i at komme til frisør eller fodterapeut, blot fordi man med loven i hånden kan gøre det.

Skrøbelige ældre på en vindblæst flise
Forleden fik jeg en mail fra en frustreret borger, som var ked af at aflægge besøg udenfor på det lokale plejehjem i regn, blæst og kulde. Det forstår jeg godt. Selvom kalenderen siger forår, er der iskolde dage. Spørgsmålet er, om vi kan byde skrøbelige ældre at mødes med deres pårørende på en vindblæst flise. 

Jeg undrer mig over, at regeringen ikke lægger sig i selen for at skabe optimale besøgsrammer både inde og ude. FOA har forslået zoneopdeling på plejehjem, så man både kan skærme og inddæmme. Det forslag er bestemt en mulighed at arbejde videre med.

Vores ældre skal kunne leve det liv, som de selv har valgt, også selvom de bor på plejehjem. Vi skal ikke opretholde indgribende restriktioner én dag længere end nødvendigt. Hånden på hjertet: Min bekymring er, at regeringen i sin iver efter at fastholde en stram lovgivningsramme fuldstændig glemmer, at ældre også har rettigheder.

I den tid, hvor nedlukningen – og genåbningen – af vores samfund står på, har det været og er stadig en prioritet for os i Venstre at skabe de bedste rammer for vores ældre.

Regeringen lytter ikke til vores ønsker
Under de netop overståede forhandlinger på ældreområdet stod Venstre hårdt på dels at tilføre de nødvendige økonomiske ressourcer, så man kan skabe en tålelig hverdag for isolerede ældre og sikre flere varme hænder til plejehjem.

Når hverdagen ændres markant, pårørende udelukkes fra besøg, og aktiviteter lukkes ned, er det helt afgørende, at vores ældre på trods af en ny virkelighed kan holdes i gang, og intet er bedre end varme hænder til den opgave.

Venstre havde gerne set, at regeringen havde været lydhør over for vores ønske om for eksempel at sætte penge af til flere ergoterapeuter på plejehjemmene. Men det ønskede sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ikke. Desværre.

Herfra en klar opfordring til regeringen om at lytte til vores ældre og ikke glemme at spørge, hvordan det gode ældreliv bedst leves – også under covid-19. Det manglede bare.

Forrige artikel FSD: For sene retningslinjer kan få konsekvenser for smittetrykket FSD: For sene retningslinjer kan få konsekvenser for smittetrykket Næste artikel Rådmand: Vi skal holde fast i ensomhed som tema og ikke tabu Rådmand: Vi skal holde fast i ensomhed som tema og ikke tabu