Faglige Seniorer: Investér i ældres tryghed og livskvalitet i genåbningen

DEBAT: Genåbningen gør ældre utrygge og isolerede. Hjælpepakker til ældreorganisationer og betryggende ord fra myndighederne kan skabe livskvalitet for de ældre, skriver Faglige Seniorers direktør.

Af Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Genåbningen af Danmark er i gang. Men det er ikke de ældre, der står forrest i køen ved storcentre eller zoologiske haver eller som de første slukker tørsten på de genåbnede barer og fortovscafeer. Dertil er utrygheden blandt de ældre fortsat alt, alt for stor.

I Faglige Seniorer har vi lukket for alle aktiviteter på den her side af sommerferien, og selv når vi i august igen mødes med fuldt program i klubber, til aktiviteter og møder, ser vores verden ganske anderledes ud.

De ældre vil mødes med forsigtighed, og vi frygter, at mange vil vælge at blive hjemme. Virussen er ikke forsvundet, vi har ikke en kur eller en vaccine, og frygten for smitte er udbredt blandt vores medlemmer, hvoraf rigtigt mange er i risikogruppen.

Frygt og bekymringer
Det er stærkt bekymrende, fordi det vil forlænge den isolation – frivillig eller ufrivillig – de ældre befinder sig i. Og vi har som ældreorganisation et stort ansvar for på den ene side at sikre de ældre mod smitte og på den anden, at de vender tilbage til et aktivt liv i de mange stærke fællesskaber.

I Faglige Seniorer er vi 230.000 medlemmer i over 500 seniorklubber, sektioner og kommunegrupper, og i sensommeren, efteråret og vinteren ser vi frem mod mange aflyste aktiviteter, som ikke kan gennemføres under iagttagelse sundhedsmyndighedernes retningslinjer om afstand og hygiejne.

Mange mødelokaler er for små, og mange busture må aflyses, fordi de ældre ikke ønsker at sidde skulder ved skulder, uanset hvad sundheds­myndighederne til den tid vil råde os til.

Alternativet er større mødelokaliteter og flere busser, og det er en situation, at vi som ældreorganisation vil have svært ved at honorere, hvor gerne vi end vil.

Hjælpepakker til de ældre
Derfor en opfordring til politikerne om at tage initiativ til en hjælpepakke, der kan bringe os igennem efteråret og vinteren uden at afvise medlemmer eller aflyse aktiviteter, fordi der ikke er plads. Og måske også som en ekstraordinær støtte til aktiviteter, der kan skabe fornyet liv og glæde blandt de ældre. Det har vi alle brug for.

Samtidig vil vi opfordre alle politikere, ikke mindst statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreministeren Magnus Heunicke (S), til i de kommende måneder at betrygge de ældre i deltagelsen i sociale aktiviteter.

Coronakrisen sidder dybt i de fleste ældre, og foruden en økonomisk håndsrækning har vi brug for at alle gode kræfter fortæller, at det igen er trygt og godt at mødes, og at aktive og udadvendte ældre er vigtig del af samfundslivet i Danmark.

Forrige artikel S: Erfaringer fra coronakrisen skal indgå i nærhedsreformen S: Erfaringer fra coronakrisen skal indgå i nærhedsreformen Næste artikel FOA: Testbusser og klare retningslinjer skal indgå i fremtidens beredskab FOA: Testbusser og klare retningslinjer skal indgå i fremtidens beredskab