Pia Kjærsgaard: Er landets plejehjem klar, hvis krisen rammer ?

Danmark forbereder sig på en potentiel krise, men ældre risikerer at blive ladt i stikken, hvis deres kriseberedskab ikke bliver tænkt grundigt igennem, skriver Pia Kjærsgaard.

Danmark har forandret sig. Og for første gang i mange år har myndighederne nu udsendt en skrivelse, der skal forberede danskerne på kriser.

Ikke nødvendigvis på grund af krig, men den slags krise hvor samfundet bliver helt eller delvist lukket ned grundet oversvømmelse eller menneskeskabte hændelser som sabotage og cyberangreb.

Det kan eksempelvis være, at strømmen i en periode forsvinder.

Og hvis det sker, så er der hverken el eller rindende vand i hanerne. Og er der ikke el, er der heller ikke varme i radiatorerne.

Mange mennesker har de sidste måneder forberedt sig på den situation og købt fornuftigt ind af langtidsholdbar mad, toiletpapir, tændstikker og lys, vand og så videre.

Men alligevel er der én ting, der bekymrer mig meget: Hvad med de ældre?

Vand, mad og andre fornødenheder 

Danmark har som sagt forandret sig. Men kan vi regne med, at der er udarbejdet egentlige virksomme kriseplaner for dem, som ikke selv har haft mulighed for at forberede sig?

Eksempelvis både de ældre, der bor på plejehjem og dem, der bor i eget hjem.

Er der sørget for, at de ældre på landets plejehjem har, hvad de skal have?

De tre liter vand alle foreslås dagligt at have i nødberedskabet er hurtigt brugt op, når det ikke bare skal bruges til at drikke og eventuelt lave mad af, men også skal indgå i eksempelvis personlig pleje, når det ugentlige bad de ældre er forundt, nærmer sig. Eller når såret efter et fald skal rengøres.

Kan vi overhovedet regne med, at ledelsen på landets plejehjem har forberedt sig godt nok til en egentlig krise?

Har de for eksempel flere hundrede liter vand og andre fornødenheder stående klar i kælderen, hvis vandværket skulle blive udsat for et angreb?

Og har de langtidsholdbar mad nok til at brødføde de ældre, som især ikke kan klare sig uden mad over længere tid?

Er hjemmeplejen rustet til at besøge fru. Jensen, som ikke selv har haft mulighed for at handle det nødvendige ind?

{{toplink}}

Vi kender alle sammen til hjemmeplejens travle hverdag, hvor der ikke er tid til den ekstra pleje og omsorg. Herunder at sørge for at sikre, at fru. Jensen har det ekstra, som beredskabsstyrelsen anbefaler hende at have.

Og har hun ikke det, har hjemmeplejen så selv mulighed for at medbringe det nødvendige? Efterlader man hende i mørket i januar måned i et iskoldt hus, eller er det med et tændt stearinlys, hun mest sandsynlig glemmer at slukke med fare for brand?

Og hvordan skal fru. Jensen kunne gå på toilettet, når der kun er én gang vand i cisternen, inden den løber tør, når vandværket ikke leverer vand ud til borgerne?

Der skal tages hånd om de ældre

Det var en tragedie under corona-epidemien, hvor de ældre måtte vælge mellem besøg af deres voksne barn eller deres ægtefælle, da kun én besøgende var tilladt. Og hvor maksimalt ti mennesker måtte deltage til deres begravelse.

Nu forbereder Danmark sig på en potentiel ny stor krise, og der må vi ikke lade de ældre i stikken, hvis vi ikke har tænkt tingene nok igennem.

For som bekendt bor man i gennemsnit 2,5 år på plejehjem, før man dør.

Den tid skulle man meget gerne kunne nyde bedst muligt uden at have været udsat for et ugennemtænkt kriseberedskab, som dybest set blev overladt til den enkelte selv eller lederen på plejehjemmet, som ikke har fagligt belæg for at løfte den opgave, det er at forberede et plejehjem på udefrakommende kriser.

Den gamle, der bor i eget hjem, er ikke tjent med at skulle ende sine dage i et mørkt, koldt hjem, fordi der ikke var nogen, der havde tænkt, at alle ikke nødvendigvis kan navigere og handle ud fra et beredskab, der udsendes til ens Digital Post.

Særligt når man er fritaget for Digital Post, og dermed aldrig har modtaget pjecen ”Forberedt på kriser” fra Beredskabsstyrelsen.  

Jeg har ingen holdning til, hvordan kommunerne og beredskabet rent praktisk skal håndtere deres opgave.

Men jeg har selvfølgelig en forventning til, at landets ældre bliver tager hånd om, hvis krisen skulle ramme dem. Og det uanset hvordan de bor. Den tryghed fortjener de.

{{toplink}}

Forrige artikel 13 aktører: Alle kommuner skal have en uafhængig borgerrådgiver 13 aktører: Alle kommuner skal have en uafhængig borgerrådgiver