KL: Samfundet er først sikret mod kriser, når der er taget hånd om alle 

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab bør hurtigst muligt melde ud, hvordan ældre borgere skal sikres, hvis en krise rammer. Det skylder staten at vejlede landets kommuner om, så alle kan føle sig trygge, skriver Birgit S. Hansen.

At der hersker et nyt trusselsbillede, som vi alle skal forberede os på, er velkendt for de fleste.

Forsvarsministeren har fortalt, at vi skal kunne klare os hjemme i tre dage, og Beredskabsstyrelsens pjece ’Forberedt på kriser' fortæller os hvordan.

Og det er godt, at det bliver kommunikeret tydeligt ud til danskerne, så vi bedst muligt kan forberede os på en eventuel krise; problemet er bare, at det ikke er alle, der kan det.  

For hvad med vores ældre borgere, som bor på plejehjem, botilbud eller er afhængige af hjemmepleje og ikke selv kan tage ansvar for at sikre deres egen overlevelse? Hvor efterlader det dem, hvis ekstreme vejrhændelser eller cyberangreb rammer landet?

Som samfund skal vi stå klar til at tage hånd om de borgere.

For både de ældre, deres pårørende og personalet i ældreplejen skal føle sig trygge ved, at lokale beredskaber hurtigt kan blive aktiveret, hvis krisen rammer, så ingen af vores ældre kommer til at mangle den nødvendige hjælp. 

Hvor er den nationale plan? 

I kommunerne spiller vi en central rolle i at sikre hverdagens velfærd i ældreplejen – men lige nu stiller vi os selv spørgsmål, der burde være svaret på for længst:

Hvad kan vi forvente fra nationalt hold, og hvor meget beredskab skal vi stå for lokalt?

Skal vi opbygge egne beredskabslagre med mad og vandforsyninger, anskaffe nødgeneratorer og brandudstyr og skaffe beskyttelsesrum? Hvordan sikrer vi medicinlagre, og at livsvigtige hjælpemidler er tilgængelige?

Vi har brug for svar. Brug for rådgivning og sparring. Brug for uddybende og klare retningslinjer.

Men i stedet får vi i kommunerne ofte forskellige og usammenhængende anbefalinger fra politiet, beredskaberne og en række organisationer, som alle har deres egen mening om, hvad vi skal gøre. 

Derfor har vi længe efterlyst en national, koordineret plan fra Beredskabsstyrelsen og staten, som favner hele spektret af beredskab.

Vi skylder de ældre et ansvarligt beredskab

Nu er det på tide, at vi som samfund tager ansvar for at sikre et robust og sammenhængende beredskab, der beskytter vores ældre i en tid, hvor usikkerheden om fremtiden kun synes at vokse.

For det må være et fælles mål at sikre, at ingen står uden hjælp, hvis en krise rammer.

Samtidig skal de pårørende have vished om, at deres kære er i trygge hænder, mens ledere i ældreplejen skal vide, hvilke ressourcer og retningslinjer de kan støtte sig til.  

Derfor har vi brug for en klar udmelding fra det nyoprettede Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab.

Hvilke konkrete kriser skal vi forberede os på, og hvordan samarbejder vi bedst om det nationalt og lokalt?

Nu er ikke tiden til at nøle – for først når vi har sikret, at alle er taget hånd om i en krise, er vi sikret som samfund.

{{toplink}}

Forrige artikel Danske seniorer: Der bør ikke herske tvivl om, at kriseforberedelse på plejehjem er kommunens ansvar Danske seniorer: Der bør ikke herske tvivl om, at kriseforberedelse på plejehjem er kommunens ansvar