Ulandsbesparelser kan koste FN-topjob for Thorning

JOB: Regeringen vil skære en tredjedel af sine bidrag til FN's organisationer. Og det svækker tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts chancer for at få jobbet som FN-flygtningehøjkommissær.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at lande jobbet som generalsekretær i FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) reduceres, fordi regeringen vil skære en tredjedel i bidragene til FN.

Især statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og danske diplomater i FN fører ellers netop valgkamp for Helle Thorning-Schmidt i korridorerne.

Men Danmark risikerer at miste indflydelse i FN og i sidste ende opbakning til Helle Thorning-Schmidts kandidatur, når det falder sammen med besparelser på en halv mia. kr. i den danske støtte til FN's organisationer.

”Der bliver hele tiden set på, om der gives penge eller ej. Og når et land bakker ud af noget, som man hidtil har støttet, så får man mindre indflydelse,” siger seniorforsker Lars Engberg-Petersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

I 2015 havde den tidligere SR-regering afsat ca. 1,7 mia. kr. til FN-organisationer, mens der til næste år er lagt op til at sende ca. 1,2 mia. kr.

”Når vores indsats globalt er nedadgående, så føler andre lande ikke nødvendigvis det samme pres for at skulle stemme for, at hun skal være chef for UNHCR. Tingene hænger jo sammen,” siger han.

Dårlig timing
Også tidligere udenrigsminister og udenrigsordfører for Radikale Martin Lidegaard mener, at besparelserne på de danske FN-bidrag er problematiske.

”Selvfølgelig er det ikke hjælpsomt, at regeringen vælger at lave den største besparelse i årtier lige præcis nu. Men heldigvis har Thorning et rigtigt godt navn internationalt, og det samme har Danmark.”

Regeringen vil dog ikke skære i støtten til UNHCR, som der også næste år lægges op til skal have 160 mio. kr.

Forhandlinger i gang
Helle Thorning-Schmidt har reelt to modkandidater til topposten i UNHCR.

Der er dog ikke åbenhed om processen, og derfor kan der være flere kandidater i spil, end det er offentligt kendt. I forvejen er det kendt, at den italienske diplomat Filippo Grandi og chefen for FN's Miljøprogram (UNEP), tyske Achim Steiner, også er kandidater.

Der er ikke direkte afstemning om posten blandt medlemslandene. Men der foregår masser af korridorforhandlinger landene imellem, hvor der til sidst er én kandidat tilbage, som FN-generalsekretær Ban ki-Moon indstiller til posten.

Den nye flygtningehøjkommissær forventes at være på plads i slutningen af oktober.

Forrige artikel Løkkes gamle klimaorganisation undgår regeringens sparekniv Løkkes gamle klimaorganisation undgår regeringens sparekniv Næste artikel Regeringen vil skære tredjedel af FN-bidrag Regeringen vil skære tredjedel af FN-bidrag