Uddannelse er en betingelse for vækst

DEBAT: Uddannelse af de unge er en forudsætning for bæredygtig vækst i Afrika. Samtidig har virksomhederne også et ansvar for at styrke de unges uddannelsesniveau, skriver CEO i BØRNEfonden Bolette Christensen.

Af Bolette Christensen
CEO i BØRNEfonden

BØRNEfonden har den seneste tid slået på tromme for, at investeringer og handel kan gavne unge i udviklingslandene.

Det har affødt en god og livlig debat. Hvordan sikrer vi for eksempel, at væksten og investeringer i de fattige lande kommer de fattige til gode?

BØRNEfonden mener, at investeringer og handel kan imødekomme et eksploderende behov for beskæftigelse til Afrikas unge befolkning.

Uanset hvordan vi vender og drejer argumenterne, må vi nemlig erkende, at unges arbejdsløshed i Afrika udgør en kæmpe samfundsudfordring i Afrika, som vi endnu ikke har taget tilstrækkeligt alvorligt.

Uddannelse er betingelsen for vækst
En øget handel med Afrika kan bidrage til at tage fat på problemet og hjælpe de unge. Den er i øvrigt i fuld gang, hvad enten Danmark ønsker det eller ej.

Derimod står det endnu ikke helt klar, hvordan vi skaber forudsætningerne for, at væksten bliver bæredygtig og kommer den fattigste del af befolkningen til gode.

En forudsætning for at skabe vækst er at skabe betingelserne for vækst. Afrika er mange steder endnu ikke klar til at bære de investeringer, udenlandske virksomheder ønsker at gøre.

Rigtig mange unge får aldrig adgang til uddannelse, og dem, der gør, ender med en irrelevant uddannelse, de reelt ikke kan bruge til noget i de erhverv, hvor der rent faktisk er arbejde at få. Det er lige nu en af de største barrierer for at sikre bæredygtig vækst og jobskabelse i de fattige lande.

Virksomhedernes ansvar 
BØRNEfonden og andre ngo'er er allerede i gang med at sikre relevant uddannelse til de mange unge, der står klar til at komme ud på arbejdsmarkedet.

Vi giver adgang til teknisk-faglige kompetencer og træner unge i iværksætteri. I Mali driver BØRNEfonden for eksempel tre moderne fagskoler, der takket være støtte fra dansk erhvervsliv sikrer unge elektrikeruddannelser, træning i forarbejdning af fødevarer og meget andet.

Det er helt nødvendigt, at virksomhederne også er med til at sikre, at de unge får uddannelser og kompetencer, der matcher virksomhedernes behov. Uden dem kan de unge kun hutle sig til dagen og vejen.

Forrige artikel NGO: Sæt kryds ved verdens fattigste den 25. maj NGO: Sæt kryds ved verdens fattigste den 25. maj Næste artikel Når jobskabelse gør mere ondt end godt