Røde Kors: Risikovillighed er et must

DEBAT: Med nyt fokus på resultater og omkostningseffektivitet er der fare for, at danske ngo'er viger uden om de lande, hvor situationen er mest vanskelig – og hvor de største behov er. Det skriver Dorte Busch fra Dansk Røde Kors.

Af Dorte Busch
Afdelingsleder, International support, Dansk Røde Kors

Evalueringen af Civilsamfundsstrategien anbefaler, at danske civilsamfundsorganisationer skal dokumentere deres merværdi i forhold til deres partnere i Syd. I Røde Kors synes vi, det er vigtigt. Men der er fire forhold, der skal medtænkes.

1. Et mål i sig selv: Mangfoldigt civilsamfund
Udvikling af et mangfoldigt civilsamfund og en befolkning, der er engageret i udviklingen af deres land eller lokalområde, bør være et mål i sig selv. Når vi som danske civilsamfundsorganisationer skal vise merværdien af vores arbejde, skal vores medvirken til at skabe et mangfoldigt civilsamfund medtænkes.

Evalueringen noterer, at finansiering af civilsamfundsorganisationer gennem multidonorfonde nemt leder til en favorisering af etablerede civilsamfundsorganisationer, der er gode til at skrive ansøgninger. Det kan nemt betyde fokus på akademiske by-baserede organisationer, hvorved nye, mindre eller lokale civilsamfundsorganisationer baseret på ulønnede frivillige udelukkes. Det skal vi undgå.

2. Danske cso'ers resultater målt mod egne mål
De danske civilsamfundsorganisationer er forskellige, og det er vores partnere også. Vi omfatter Røde Kors, kirkelige organisationer, fagforeninger, lokale foreninger for hiv-/aids-ramte, menneskerettighedsorganisationer og mange andre.

Vi arbejder også forskelligt. Nogle organisationer stiller krav til deres regeringer om ytringsfrihed og pressefrihed, andre oplyser om sundhed og hjælper sårbare mennesker med at stille krav om sundhedsydelser eller skolegang, og andre igen arbejder med arbejdsmiljø og arbejdsregler.

Når danske civilsamfundsorganisationer skal vise deres merværdi, skal vores kernekompetencer og vores forskellighed respekteres.

3. Effektiv støtte og omkostningsbevidsthed
Implicit i evalueringens anbefaling om, at danske civilsamfundsorganisationer skal vise deres tillægsværdi, ligger også, at støtten til vores partnere skal være effektiv. Vi er enige i, at vi skal være omkostningsbevidste, men vil samtidig påpege, at direkte støtte til civilsamfundsorganisationer i Syd har omkostninger, lige meget hvilken finansieringsmetode, der bruges.

Styrken ved samarbejdet mellem danske civilsamfundsorganisationer og deres partnere i Syd er, at vi hjælper med teknisk viden, med kapacitetsudvikling og ikke mindst med at sikre, at vores partnere er ansvarlige over for de mennesker, de hjælper, og hvis sag, de taler.

Samtidig vil vi fremhæve, at danske civilsamfundsorganisationer og vore partnere ofte er medlemmer af de samme globale netværk, hvilket skaber mulighed for mere ligeværdige samarbejder, samt mellemfolkelige relationer, der også bidrager til debatten i Danmark.

4. "Vi skal kunne arbejde i svære situationer"
Faren ved at måle resultater er, at det, der kan måles, kommer i fokus, og at støtten koncentreres, hvor det er nemmest at skabe resultater.

I Røde Kors har vi fokus på skrøbelige stater og situationer og hjælp til de mest sårbare mennesker. Vi vil også meget gerne hjælpe med at opbygge kapacitet i svage nationale Røde Kors-selskaber. Det arbejde kræver flere ressourcer. Men det er også her, vi gør den største forskel, også selvom resultaterne opnået sammen med en svag partner er mindre sammenlignet med de resultater, der kan opnås i samarbejdet med mere velfungerende partnere i mere stabile lande. 

Så effektmåling skal kombineres med risikovillighed og en accept af, at omkostningerne øges, når vi arbejder i svære kontekster, ellers vil hverken vi eller Udenrigsministeriet kunne leve op til målene om at hjælpe, der hvor behovene er størst.

Forrige artikel Friis Bach: Ngo'er har serve-retten Næste artikel CISU frygter udvanding af ny civilsamfundspolitik