Regeringen vil nedlægge 200 stillinger i Udenrigsministeriet

FINANSLOV: Cirka hver 10. stilling i Udenrigsministeriet skal nedlægges som følge af finansloven for 2016. Før valget ville Venstre styrke Udenrigsministeriet – et løftebrud, lyder det fra Radikale Venstre.

De ansatte i Udenrigsministeriet har god grund til at være nervøse for deres job.

For når finansloven foreligger, vil man relativt hurtigt skulle afskedige 35-40 medarbejdere som et led af en samlet plan, der på sigt skal skære 200 stillinger i Udenrigsministeriet. Det har ministeriet allerede meldt ud til de ansatte.

Afskedigelserne sker, fordi Udenrigsministeriet mangler 80 mio. kr. til løn over de næste tre år i det oplæg til finansloven, som Venstre-regeringen har spillet ud med og forhandler om lige nu. Pengene mangler blandt andet, fordi regeringen vil spare omkring 2,9 mia. kr. på udviklingsbistanden.

Før valget sagde den daværende udenrigsordfører for Venstre, Søren Pind, at man ønskede at styrke udenrigstjenesten med 70 mio. kr. Det får udenrigsordføreren for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, til at kalde afskedigelserne for ”et løftebrud af den klassiske slags”.

”Det er en absurd situation. Alle andre end regeringen kan se, at udfordringerne ude i den store verden ikke er blevet mindre. Tværtimod. At skære så dybt på dem, der skal sikre Danmark i en verden, er på ingen måde det, vi har brug for,” siger den tidligere udenrigsminister og fortsætter:

”Man har allerede skåret fedtet væk. Nu er man i gang med at skære dybt ned i benet i den danske udenrigstjeneste. Og det er noget af uklogeste, jeg har oplevet i dansk politisk historie. Vi svækker dansk indflydelse og danske handelsinteresser.”

De 200 stillingsnedlæggelser er fordelt mellem 65 såkaldte lokalt ansatte på ambassaderne og 135 ansatte i Udenrigsministeriet, der enten er hjemme eller udsendt.

Behov for reelle prioriteringer
200 stillinger svarer til ca. 10 procent af alle ansatte i Udenrigsministeriet, hvor ca. 2000 er ansat. Udenrigstjenesten har godt 700 lokalt ansatte på ambassaderne og knap 1300 ansatte centralt i hjemme- og udetjenesten.

”Afskedigelser er trist for enhver organisation. Især for de berørte, men også for organisationen. Det er en anden organisation, vi skal have til at fungere bagefter. Der skal ske en reel prioritering af vores fremtidige arbejde, når 200 stillinger forsvinder. Men det har vi tillid til, at ledelsen kan,” siger Sven Gad, der er talsmand for AC-tillidsrepræsentanterne i Udenrigsministeriet.

”Hvis ikke vi skal løbe endnu hurtigere, end vi gør i forvejen, er der behov for, at vi skal løfte færre opgaver som ministerium. Derfor går vi ud fra, at der bliver prioriteret reelt og alvorligt,” fortsætter han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at kommentere afskedigelserne, før finansloven er endeligt på plads.

Forrige artikel EU-ledere villige til at sætte penge og politik bag flygtningeaftale med Tyrkiet EU-ledere villige til at sætte penge og politik bag flygtningeaftale med Tyrkiet Næste artikel Ny flygtningeaftale med Afrika skuffer Ny flygtningeaftale med Afrika skuffer