Partier skeptiske over for DF’s 2030-plan: ”Der er ingen opbakning til at fjerne udviklingsbistanden"

Dansk Folkeparti høster ros for at fremlægge en samlet økonomisk plan. Men flere partier erklærer sig skeptiske over for indholdet. Se her, hvad Venstre, Radikale og Liberal Alliance mener om Messerschmidts plan.

Færre djøf’ere, en afskaffelse af udviklingsbistanden samt et løft til pensionister og seniorer.

Sådan lyder nogle af de centrale elementer i Dansk Folkepartis nye 2030-plan, som blev fremlagt mandag.

Dansk Folkeparti foreslår omprioriteringer for i alt 105 milliarder kroner. Det er den første samlede økonomiske plan, som partiet har lavet i sin 28-årige levetid. 

Overordnet høster Dansk Folkeparti ros for at fremlægge en samlet økonomisk plan, men indholdet får en blandet modtagelse hos de øvrige partier i Folketinget. Her kan du se, hvad Radikale, Venstre og Liberal Alliance mener om 2030-planen fra Dansk Folkeparti.

Radikal kritik af ældrepolitik

Radikales finansordfører Samira Nawa er skeptisk over for, hvordan Dansk Folkeparti vil finansiere de næsten 34 milliarder kroner, som ifølge 2030-planen skal gå til bedre vilkår for pensionister og seniorer.

”Generationsbalancen er skæv, fordi der bliver sat mange penge af til de ældre. Det er ikke der, jeg ser behovet for at investere,” siger hun.

Radikale stejler blandt andet over, at Dansk Folkeparti vil omlægge SU på kandidatuddannelser til en lånebaseret model.

”Jeg ser tværtimod et behov for, at man investerer i uddannelse over en bred kam,” siger Samira Nawa.

Tidligere har Samira Nawa udtalt, at hun har svært at se Dansk Folkeparti og Radikale slå pjalterne sammen i en regeringskonstellation. Og 2030-planen gør umiddelbart ikke den tanke nemmere.

{{toplink}}

”Dansk Folkepartis prioriteter trækker i modsat retninger af Radikale Venstres. Vi har fokus på de unge, og de har tydeligt fokus på ældre. På internationalt plan ønsker vi mere udviklingsbistand, mens Dansk Folkeparti er klar til at afskaffe den helt. Det viser en klar opdeling i vores politiske kurs," siger hun.

Urealistisk finansiering

Venstres finansordfører Hans Andersen kvitterer for, at Dansk Folkeparti har lavet en 2030-plan.

”Det hører med til at være et seriøst parti, der ønsker at tænke langsigtet og i helheder,” siger han.

Hans Andersen er dog mere skeptisk, når det kommer til indholdet af planen. Han peger på, at det er umuligt at samle flertal om at afskaffe udviklingsbistanden, som udgør godt 20 milliarder af finansieringen af forslaget.

”Der er ingen opbakning til at fjerne udviklingsbistanden, og det ved Dansk Folkeparti også godt. Derfor mangler forslaget jo i virkeligheden finansiering. Men jeg anerkender, at det er med til at skabe en debat,” siger han.

Hans Andersen efterlyser desuden løsninger på manglen på arbejdskraft, som han beskriver som et af fremtidens altoverskyggende problemer.

”Man vil gøre meget mere på velfærdsområdet, men det kan man ikke, når man ikke ønsker at øge arbejdsudbuddet og ovenikøbet vil rulle skattelettelser tilbage, som er med til at øge arbejdsudbuddet,” siger han.

Hans Andersen understreger, at han vil stille spørgsmål til 2030-planens arbejdsudbudseffekt til finansminister Nikolaj Wammen (S).

Dansk Folkeparti høster også ros fra Liberal Alliance for at fremlægge en 2030-plan.

”DF skal have ros for at fremlægge en langsigtet og sammenhængende økonomisk plan. Det er et nybrud, og langt flere partier burde følge efter, så man får en ærlig prioriteringsdiskussion, og ikke foregøgler vælgerne, at alt kan lade sig gøre,” skriver politisk ordfører Solbjørg Jakobsen i et sms-svar til Altinget.

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra SF, Konservative, Danmarksdemokraterne, Socialdemokratiet og Moderaterne.

Forrige artikel Fra Paris til Beijing og Berlin: Her er den årlige ambassadørrokade Fra Paris til Beijing og Berlin: Her er den årlige ambassadørrokade Næste artikel Danske ngo’er kæmper sjældent med retssager som våben. Men selv, hvis de taber sagen, vinder de noget Danske ngo’er kæmper sjældent med retssager som våben. Men selv, hvis de taber sagen, vinder de noget