Ny debat: Kan private virksomheder redde verden?

DEBAT: Med FN's nye Verdensmål er der kommet fokus på private virksomheders engagement i udviklingslandene. Altinget har samlet et hold af debattører, der i den næste måned sætter fokus på etiske investeringer og socialt ansvar.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør

FN's 17 Verdensmål har som noget nyt inddraget private virksomheder som en afgørende spiller i arbejdet for en bæredygtig udvikling.

Også i regeringens udviklingspolitiske strategi lægger man op til, at den private sektor i højere grad skal inddrages i udviklingspolitikken. Etiske investeringer og virksomheders sociale ansvar er dermed kommet på dagsorden.

Altinget benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Hvordan sikrer man, at det sociale og etiske ansvar overholdes i virksomhedernes investeringer?

Hvilke muligheder og udfordrigner er der for danske virksomheder, der investerer i udviklingslandene? Hvordan klarer danske virksomheder sig i forhold til andre lande? Hvordan klarer det offentlige sig? Og kan det overhovedet betale sig økonomisk for virksomhederne?

Mød panelet her.

Christian JuhlChristian Juhl (EL)
Udviklingsordfører. Christian Juhl har siddet i Folketinget siden 2011. Han er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som blandt andet miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør.

Michael Aastrup JensenMichael Aastrup Jensen (V)
Udenrigs- og udviklingsordfører. Michael Aastrup Jensen er uddannet akademiøkonom fra Det Danske Erhvervsakademi, Randers. Han har siddet i Folketinget for Venstre siden 2005 og er desuden formand for den danske delegation til Europarådet. Fra 1998 til 2006 var han medlem af byrådet i Randers Kommune og var fra 2002 til 2006 borgmester samme sted. Han har tidligere arbejdet som blandt andet salgs- og marketingkoordinator.

Helle Munk RavnborgHelle Munk Ravnborg
Seniorforsker ved DIIS. Hun har en ph.d. i teknologisk, miljømæssig og samfundsvidenskabelig planlægning. Helle Munk Ravnborg er også forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke og har stor forskningserfaring inden for udvikling og fattigdomsbekæmpelse i landområder, social inklusion og miljømæssig bæredygtighed.

Eric Christian PedersenEric Christian Pedersen
Direktør for Nordea Invest. Eric Christian Pedersen er tidligere chef for Nordeas Private Banking-kontor i Singapore. 

Tim WhyteTim Whyte 
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke. Fhv. vicedirektør i Save the Children, Bangladesh. Tim Whyte er uddannet bachelor i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998) og fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005).

Anders DamgaardAnders Damgaard
Koncernfinansdirektør i PFA Pension. Anders Damgaard er tidligere vicedirektør og Global Head of Corporate and Institutional Banking i Danske Bank. Før sin ansættelse i Danske Bank var Anders Damgaard adjunkt i Finansiering på Odense Universitet. Han er cand.scient.oecon. fra Aarhus Universitet og har derudover en ph.d.-grad i finansiering.

Marie GadMarie Gad
Seniorkonsulent i DI. Marie Gad har det daglige ansvar for områderne udviklingspolitik, finansiering af virksomhedernes internationale aktiviteter samt eksportfremme med særligt fokus på mindre og mellemstore virksomheder.

Forrige artikel Ngo: Drop ideologisk boksekamp om etiske investeringer Ngo: Drop ideologisk boksekamp om etiske investeringer Næste artikel Özlem Cekic: Jeg har mistet tilliden til Christiansborg Özlem Cekic: Jeg har mistet tilliden til Christiansborg