Mogens Jensen: Vigtigt med sociale og bæredygtige krav til ny fond

REPLIK: Fire organisationer anbefalinger til den nye landbrugsinvesteringsfond bliver hilst velkommen af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, der lover sociale og bæredygtige krav til fonden.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister 

Jeg er glad for, at de fire folkelige organisationer hilser Landbrugsinvesteringsfonden velkommen. 

Danida er løbende i dialog med blandt andet folkelige organisationer om initiativer til at fremme en samfundsansvarlig udvikling af den private sektor. Og vi vil invitere til en workshop i samarbejde med Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) for at få relevante input og bidrag til den videre udvikling af fonden. 

Målet med fonden er, at den skal foretage investeringer i hele fødevareværdikæden – ”fra jord til bord” – og dermed bidrage til at sikre fødevareforsyningen og fødevaresikkerheden til verdens voksende befolkning. 

Jeg er enig i betragtningerne omkring ansvarlige og bæredygtige investeringer. Der vil i Landbrugsinvesteringsfonden blive lagt vægt på at følge internationalt anerkendte retningslinjer for investeringer i landbrug og fødevarer. Det gælder også investeringer i jord. 

På det område skal Danmark (også) være i front. Der skal udvises fuld respekt for lokale ejerforhold – det gælder ikke mindst i tilfælde, hvor ejerforholdene ikke i tilstrækkeligt omfang bliver understøttet af nationale love og effektiv håndhævelse. 

Landbrugsinvesteringsfonden forventes også have fokus på smålandbrug, som udgør en væsentlig ressource i de fleste udviklingslande. Det kan blandt andet ske via investeringer i lagerfaciliteter, forarbejdning-, salgs- og distributionsstrukturer, der skal give smålandbruget bedre adgang til de hastigt voksende markeder i landenes storbyer. 

Landbrugsinvesteringsfonden vil blive underlagt de samme krav til miljømæssig og social bæredygtighed, som er gældende for Danidas og IFU’s øvrige indsatser. 

 

Forrige artikel Ny debat om Israel-Palæstina-konflikten Ny debat om Israel-Palæstina-konflikten Næste artikel CARE: Tænk lokalt i globale landbrug CARE: Tænk lokalt i globale landbrug