Mogens Jensen: Nej, EU støtter (stadig) ikke Mugabe

REPLIK: Hverken Danmark eller EU støtter Robert Mugabes styre i Zimbabwe. Det understreger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en replik.

Af Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Altingets onsdags-historie ”EU-milliarder til Mugabe møder dansk kritik” beror på en klar misforståelse.

Sagen er, at EU ikke støtter Mugabes styre i Zimbabwe. EU støtter – lige som Danmark – den fattige zimbabwiske befolkning gennem internationale organisationer og civilsamfund. Mugabe og hans regime er fortsat underlagt økonomiske sanktioner, og på mit besøg i Zimbabwe i november gjorde jeg det soleklart over for en række af Mugabes ministre, at vi fortsat er meget langt fra en genoptagelse af den direkte bistand.

Det kræver ikke mindst omfattende forbedringer på menneskerettighedsområdet.

Men med ophævelse af sanktionerne på EU's fællesskabsbistand til Zimbabwe vil EU være i stand til at gennemføre mere langsigtede udviklingsindsatser, som i højere grad vil støtte den zimbabwiske befolkning til at opnå bedre levevilkår og en mere demokratisk fremtid.

Samtidigt giver ophævelsen bedre mulighed for at indgå i en kritisk dialog med regeringen om gennemførelse af den nye forfatning. På sigt vil dele af EU-bistanden kunne gå gennem de zimbabwiske myndigheder, såfremt de opfylder kriterier om gennemsigtighed, ansvarlig forvaltningspraksis og reformvilje. Men der er vi ikke endnu. Det er der bred enighed om i EU.

Så den bekymring, som Jakob Ellemann-Jensen (V), Mette Bock (LA), Hans Kristian Skibby (DF) og MEP Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU) luftede her på Altinget, er grundløs og kunne være undgået, hvis man havde sat sig ind i sagens substans.

Forrige artikel K: Byg videre på bæredygtighedsmålene K: Byg videre på bæredygtighedsmålene Næste artikel R: Bredt flygtningenævn er garant for retssikkerhed R: Bredt flygtningenævn er garant for retssikkerhed