"Man kan jo ikke leve af demokrati alene"

DEBAT: Nye prioriteringer betyder færre danske partnere under Det Arabiske Initiativ, der nu støttes med 275 mio. kr. årligt for at matche de økonomiske udfordringer i MENA-landene, skriver udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Af Christian Friis Bach
Udviklingsminister, MF for Radikale Venstre

Det Arabiske Initiativ eller DAI kan snart fejre sit 10 års jubilæum - og der er meget at fejre.

Initiativet har vist sig at have to meget relevante overordnede mål: På den ene side at styrke reform- og demokratiseringsprocesser i MENA-regionen - og på den anden side at understøtte dialog, gensidig forståelse og samarbejde mellem Danmark og den arabiske verden. Begge mål må jo siges fortsat at være højaktuelle.

Dertil kommer, at initiativets partnerskabstilgang har fungeret rigtig godt. Mere end 220 danske og 450 arabiske organisationer har gennem årene arbejdet tæt sammen i ligeværdige partnerskaber. Denne tilgang har vist sig at være et godt middel både til at fremme reformer - og til at sikre en dialog i øjenhøjde.

Direkte demokratistøtte gør en forskel
De sidste års store omvæltninger har også vist, at selvom partnerskabstilgangen er et godt middel til at understøtte dialog og lange, seje reformtræk - så kræver demokratiske transitionsprocesser, at der kan ydes en hurtig og direkte støtte. Det kan for eksempel være til valg i Yemen, uafhængige meningsmålinger i Egypten eller støtte til civilsamfundet i Syrien.

Vi har derfor åbnet for, at der ydes en hurtig, direkte støtte til demokratiseringsindsatser i transitionslandene. Her gør den danske indsats en stor forskel.

Økonomiske trængsler skal have en ende
Vi kan også være stolte af, at initiativet har været så fleksibelt. DAI har reageret hurtigt på de mange nye muligheder og udfordringer, der er opstået med Det arabiske Forår. Det gælder ikke mindst de store sociale og økonomiske udfordringer i lande som Egypten og Tunesien, som kæmper med manglende investeringer, faldende turismeindtægter og store ungdomsårgange.

Hvis ikke befolkningerne kan se en ende på deres økonomiske trængsler, så er deres fortsatte opbakning til de demokratiske processer usikker. Man kan jo ikke alene leve af demokrati.

Vi har derfor styrket støtten til vækst og beskæftigelse i de to lande. Samtidig har vi som reaktion på Det arabiske Forår øget den samlede bevilling betragteligt, så initiativet samlet set bidrager med 275 mio. kr. årligt.

Nye pejlemærker for DAI
Mens der altså er meget at være stolt af, så er det også klart, at DAI med alle disse vigtige tilføjelser er blevet et initiativ med en bred vifte af indsatser i meget forskellige lande. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu har fået en ny strategisk ramme. Den giver os en række gode pejlemærker at navigere efter.

Vi har styrket vores strategiske fokus ved fremover at satse på et mere begrænset antal nøje udvalgte strategiske danske partnere, som til gengæld arbejder inden for en længere tidsramme. Hermed får vi og vores partnere bedre mulighed for at fokusere og målrette indsatsen - samtidig med at vi fastholder fleksibiliteten og partnerskabstilgangen. 

Vi har med den nye strategiske ramme og de nye strategiske partnerskabsaftaler fået gode redskaber til fortsat på relevant vis at adressere nogle af de mange udfordringer i MENA-regionen - og til samtidig at fortsætte den vigtige dialog mellem Danmark og den arabiske verden.

Men vi kan selvfølgelig altid blive klogere - og jeg takker derfor Altinget.dk for dette gode initiativ og for de gode debatindlæg.

Forrige artikel Revolutionen har ædt sine børn Næste artikel Sæt en stopper for spedalskhed