"Kvinder dræbes, fordi de er kvinder": Her vil SVM-regeringen sætte ind for ligestilling

SVM-regeringen vil lave en national indsats mod partnervold og partnerdrab. Læs mere i dette overblik over ligestillingsløfter fra den nye SVM-regering.

Partnerdrab, social kontrol og hadforbrydelser mod LGBT+-miljøet.

Det er nogle af de ting, den nye SVM-regering vil gå til kamp mod ifølge det regeringsgrundlag, den offentliggjorde onsdag.

Omkring en halv side af det 63 sider lange dokument handler specifikt om ligestilling.

Her er et overblik.

Partnervold

"Desværre er drab og vold målrettet køn og seksualitet stadig et stort problem i Danmark. Kvinder dræbes, fordi de er kvinder," skriver den nye regering.

"Derfor vil regeringen igangsætte en national indsats mod partnervold og partnerdrab. Det kræver en holdningsændring til volden, nye redskaber hos vores myndigheder, bedre samarbejde og en systematisk opfølgning på partnerdrab," lyder det i regeringsgrundlaget.

Ligestillingsminister i den nu tidligere regering, Trine Bramsen (S), havde i forvejen lanceret en handlingsplan med 22 initiativer mod partnervold og partnerdrabdrab.

LGBT+

LGBT+-miljøet oplever flere seksuelle overgreb end resten af samfundet.

"Det står i skærende kontrast til det samfund, vi ønsker," skriver regeringen.

Derfor vil regeringen "følge op på implementeringen af LGBT+-handlingsplanen for 2022-2025, herunder bl.a. indsatsen for at bekæmpe vold, seksuelle overgreb og had mod LGBT+-personer."

Trekløveren med Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) i spidsen vil desuden følge op på "muligheden for at anerkende medfaderskab i forbindelse med barnets fødsel."

Uden at specificere det ydereligere skriver regeringen i samme afsnit, at den vil "igangsætte et arbejde imod diskrimination i vores samfund."

Forsvar

I afsnittet om sikkerhedspolitik skriver regeringen, at den vil "sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder" foruden at styrke værnepligten.

Den skriver altså ikke specifikt, at værnepligten også skal gælde kvinder.

Udlændinge og social kontrol

Udlændinge skal "respektere vores grundlæggende værdier om frihed, demokrati og ligestilling mellem kønnene," lyder det.

Regeringen vil derfor øge indsatsen mod social kontrol.

"Vi ønsker et større og vedholdende fokus på, hvordan vi som samfund gør op med negativ social kontrol, så piger og kvinder med indvandrerbaggrund nyder samme rettigheder og frihed som danske kvinder og mænd," står der i regeringsgrundlaget.

Iværksætteri

Et lille kønsaspekt finder man desuden i den iværksætterstrategi, regeringen vil fremlægge.

Den skal gøre det nemmere at investere i opstartsvirksomhederm, men også gøre det "mere attraktivt at være iværksætter uanset køn og lettere at tiltrække kapital.

Det står der ikke

Der er en række ligestillingsproblematikker, regeringsgrundlaget ikke nævner. Det omfatter blandt andet:

  • Barsel
  • Ligestilling i bestyrelser eller virksomhedsledelser
  • Ligeløn

Forrige artikel “Ambitionerne kunne være højere”, og “Vi er glade for, at udviklingsbistanden fastholdes på 0,7 procent”: Det siger ngo'erne om nyt regeringsgrundlag “Ambitionerne kunne være højere”, og “Vi er glade for, at udviklingsbistanden fastholdes på 0,7 procent”: Det siger ngo'erne om nyt regeringsgrundlag Næste artikel Ny fond til Ukraine, Rwanda-kompromis og plan for flere penge til klimabistand. Her er regeringens fem mest interessante udviklingstiltag Ny fond til Ukraine, Rwanda-kompromis og plan for flere penge til klimabistand. Her er regeringens fem mest interessante udviklingstiltag