Iværksætteri som fattigdomsbekæmpelse

DEBAT: Iværksættere i udviklingslande bliver kvalt af korruption og bureaukrati. Frihedsværdier og et bæredygtigt forretningsmiljø er forudsætninger for udenlandske investeringer og uafhængighed af udviklingsbistand, mener Thomas Bustrup, DI.

Af Thomas Bustrup
Direktør, Dansk Industri

I begyndelsen af 1990'erne, da G8-landene var i vækst, blev den finansielle kage større, og ulandsbistanden steg som følge heraf. Situationen i 2013 er en anden. BRIK-landene er til gengæld begyndt at sprøjte investeringer ind i udviklingslandene, og Kina har med en 20-dobling af investeringer i perioden 2003-2009 været den største investor i jagten på ressourcer.

Disse investeringer kan være en velkommen vækstmotor for udviklingslandene - på samme måde som udefrakommende investeringer har været det i Kina. Det er essentielt, at udviklingslandene får gavn af deres nuværende og fremtidige position i disse globale værdikæder og samtidig udvikler kompetencer til at tage skeen i egen hånd og ikke konkurrere med hinanden om at blive fattigere.  

Frihedsværdier skaber iværksætterkultur
Hvad vi i Vesten har udviklet gennem mange år, er evnen til at integrere flere domæner og dermed skabe værdi gennem nytænkning og iværksætteri. Idéer, normer og værdier centreret omkring den fri konkurrence, frihed under ansvar og villigheden til at tage risici gennemsyrer vores samfund og er med til at skabe den mentale model, der driver iværksætterkulturen.

På den måde oplever vi hver dag, at der udvikles nye teknologier og løsninger, der skaber værdi for os i vores hverdag, fordi vi bliver mere produktive ved hjælp af en iPod, i stand til at leve mere bæredygtigt ved hjælp af en elbil, eller fordi vores omgivelser bliver smukkere.

Iværksætterånd kvæles i udviklingslande
Post-2015-målene skal bane vejen for iværksættere, der på samme måde kan løse de udfordringer, som lande og indbyggere kæmper med hver eneste dag i form af adgang til fødevarer og vand, sundhed, infrastruktur eller et godt miljø.

På mine rejser til eksempelvis nogle af de afrikanske lande har jeg set, hvordan ideerne og iværksætterånden blomstrer. Desværre kommer mange af ideerne ikke særlig langt, fordi de bliver bremset af bureaukrati, korruption, høje omkostninger og andre barrierer, som desværre findes til overflod i de fleste udviklingslande.      

Bæredygtigt forretningsmiljø er regeringernes ansvar
Post-2015-målene bør fokusere på, at det er regeringernes ansvar i samspil med civilsamfundet og virksomhederne at skabe de nødvendige rammer for, at virksomhederne kan gøre det, de er bedst til: Producere varer og tjenester, skabe arbejdspladser og drive innovation.

Som fundamentale byggeklodser skal der efterstræbes en retsstat med håndhævelse af kontrakter, herunder den private ejendomsret. Lige så vigtige faktorer er antikorruption og gennemsigtighed, makroøkonomisk stabilitet, ordentlig infrastruktur og en uddannet arbejdsstyrke.

Resultat: Velstand gennem iværksætteri
Ovenstående rammevilkår vil skabe stabilitet og i samspil med efterspørgslen fra en voksende middelklasse i udviklingslandene tiltrække udenlandske investeringer og nye teknologier.

Den nye velstand og efterfølgende velfærd genereret gennem iværksætteri vil således være med til at bryde med udviklingslandenes afhængighed af bistand udefra og i stedet gøre landene til ligeværdige partnere i en globaliseret verden.

 

Forrige artikel 2015-mål er gode nyheder Næste artikel Skær global ulighed med 25 procent