Embedsmænd uenige i kritik i statsløsesag

STATSLØSE: De to embedsmænd, som får hård kritik af Statsløsekommissionen, er begge uenige i kritikken. "Jeg ser frem til, at jeg gennem en høring kan få rettet nogle af kommissionens misforståelser," lyder det fra tidligere departementschef Claes Nilas. 

To embedsmænd i Integrationsministeriet, tidligere departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding, er begge blevet sendt hjem mandag, efter de har fået hård kritik i Statsløsekommissionens beretning.

Statsløsekommissionen kom mandag efter fire års arbejde med sin beretning i ni bind, og kommissionen vurderer blandt andet, at der er grundlag for, at de to embedsmænd kan drages til ansvar i statsløsesagen.

Kommissionen skriver blandt andet følgende om daværende departementschef Claes Nilas, der har været en af de centrale figurer i statsløsesagen: 

"Claes Nilas har efter kommissionens opfattelse på visse punkter ikke opfyldt sin pligt til som departementschef at rådgive Birthe Rønn Hornbech," står der i beretningen, og senere skrives der:

"Der er efter kommissionens opfattelse ud fra en samlet vurdering dog tale om forseelser af en grovhed, der giver grundlag for, at det offentlige søger Claes Nilas draget til ansvar"

Claes Nilas: Misforståelser
Men Claes Nilas er ikke enig i kommissionens beskrivelse og vurdering af sagsforløbet, og han havde gerne set sagen afsluttet allerede nu, så han kan koncentrere sig om sit videre arbejdsliv. Alligevel ser han frem til, at han nu vil blive hørt over kommissionens beretning.

"Jeg ser frem til, at jeg gennem en høring kan få rettet nogle af kommissionens misforståelser omkring sagsforløbet. Så samlet set er jeg godt tilfreds med, at der nu kommer en høring," siger Claes Nilas i en pressemeddelelse.

Kommissionens flere tusind sider lange beretning konkluderer, at Danmark fra 1991 til 2010 har handlet i strid med internationale konventioner over for statsløse. Samtidig har de to embedsmænd i det daværende Integrationsministerium Claes Nilas og Kim Lunding begået forseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at de kan drages til ansvar. 

Advokat: Uberettiget kritik skal korrigeres
Heller ikke Claes Nilas' advokat og bisidder under høringerne i Statsløsekommissionen, Søren Juul, er enig i kommissionens vurderinger og hilser derfor et høringssvar velkommen.

"Vi er ikke enige i en række af kommissionens beskrivelser af hændelsesforløbet og vurderinger af, hvordan Claes Nilas burde have ageret. Derfor er en høring et velegnet redskab til at få korrigeret den uberettigede kritik," siger Søren Juul og henviser til kommissionens vurdering af Claes Nilas.

Kim Lunding, der ligesom Claes Nilas får hård kritik, er meget uenig i den vurdering, som kommissionen er kommet med i forhold til hans rolle i statsløsesagen. 

"Det er vores opfattelse, at Kim Lunding har varetaget sit arbejde på en korrekt og ordentlig måde under meget svære vilkår," siger Nicolai Westergaard, bisidder for Kim Lunding. 

"På den baggrund ser Kim Lunding frem til at få lejlighed til at forklare sig," siger Nicolai Westergaard, bisidder for Kim Lunding.

Forrige artikel Embedsmænd får hård kritik i statsløsesag Embedsmænd får hård kritik i statsløsesag Næste artikel DF vil smække kassen i over for Løkkes gamle klimaorganisation DF vil smække kassen i over for Løkkes gamle klimaorganisation