DMRU: Værdighed vigtigere end velstand

DEBAT: Debatten om udviklingsbistandens størrelse handler om meget mere end økonomi, den handler også om medmenneskelighed. Det mener Lars Udsholt, sekretariatsleder hos Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU).

Af: Lars Udsholt
Sekretariatsleder hos Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU)

Det danske folketingsvalg udspiller sig på et tidspunkt, hvor verden står i brand. Flygtninge drukner i Middelhavet, flere jordskælv har ramt nepaleserne hårdt, krigen raser i Syrien, og over hele verden lever millioner af mennesker i dyb og uværdig fattigdom. Problemerne er mange, udfordringerne store, og løsningerne komplekse. Derfor er det ikke overraskende, hvis man som dansker bliver ramt af en følelse af afmagt.

Udvikling er mere end økonomisk velstand
Det afspejles i diskussionerne under valgkampen, hvor politikere fra forskellige partier giver deres bud på udviklingsbistandens fremtidige størrelse. Antallet af danske kroner, der sendes mod syd, bliver Velfærdsdanmarks ensidige svar på afmagten. En diskussion af, om Danmark skal leve op til FN’s målsætning om 0,7%, eller om bistanden skal stige til den tidligere lovet 1%, kan være ganske givtig, men vi må ikke glemme, at udviklingspolitik ikke blot handler om kolde kontanter. Det handler om menneskeliv.

Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU) har som paraplyorganisation for 31 kirker og kirkelige organisationer mange eksempler på gode projekter, hvor danske kroner gør en reel forskel i fattige menneskers liv. I samarbejdet med kirker og organisationer i syd oplever vi dog også, hvordan udvikling handler om meget mere end økonomisk velstand. Udvikling handler også om menneskelig værdighed. Det er en kristen grundtanke, at ethvert menneske er skabt i Guds billede og har uendelig meget værdi. Derfor må vi huske, at menneskers velfærd, hvor end de bor på kloden, hænger tæt sammen med menneskelig værdighed.

Et Danmark, verden kan regne med
Det er vigtigt for verdens fattigste, at de kan regne med Danmarks støtte. Det er også derfor, DMRU har engageret sig i kampagnen Vælg Verden, hvor vi sammen med mange andre miljø- og udviklingsorganisationer opfordrer danskerne til at stemme på et Danmark, verden kan regne med. Det er vigtigt, at vi i Danmark tager vores globale ansvar alvorligt. Vi må lytte til vores medmennesker, anerkende deres nød og sammen med dem skabe ligeværdige partnerskaber og holdbare løsninger. Da kan der skabes positiv og bæredygtig udvikling.

Også her handler det ikke blot om penge, men også om at ændre de strukturer, der er årsager til fattigdom. Her spiller de folkevalgte danske politikere en stor rolle, for det er ikke den fattige bonde fra Etiopien, der stiller sig på FN’s talerstol, og den syriske pige i en flygtningelejr i Jordan kan ikke tale sin sag i EU-parlamentet. De må begge sætte deres lid til blandt andet danske politikere og organisationer.

DMRU håber, at folketingskandidaterne i deres debatter under valgkampen kan anspores til ikke kun at tale om tal, men også tør tage en værdipolitisk debat om Danmarks moralske ansvar i verdenen. Vi har alle et ansvar for vores medmennesker. I den afmagt, vi føler, når vi hører om unge mænd, der drukner i Middelhavet og børn, der lider under krig, bør vi ikke kun tale om penge, men også om medmenneskelighed.

Forrige artikel Danmark må ikke vende ryggen til verden Danmark må ikke vende ryggen til verden Næste artikel Amnesty International: Er det gammeldags at flygte fra en blodig borgerkrig? Amnesty International: Er det gammeldags at flygte fra en blodig borgerkrig?