DI og FN-ungdomsdelegat: Danmark har nøglen til at jobsikre unge faglærte i det globale syd

En historisk stor global ungdomsgeneration skal ud på arbejdsmarkedet, men det lykkes for sjældent, at uddanne de unge til arbejdsmarkedets behov. Det er vi gode til på de danske erhvervsuddannelser, og derfor bør vi inspirere det globale syd, skriver Marie Gad og Maria Bøge Blenstrup.

Vi står med en historisk stor ungdomsgeneration globalt. 1,2 milliarder unge mellem 15 og 24 år kæmper for at uddanne sig, få ordentlige jobs og muligheden for at forme deres egen fremtid. De vokser op i en tid præget af kriser. Coronapandemien, klimakrisen, energikrisen, krige og stigende fødevareusikkerhed har haft vidtrækkende konsekvenser ikke bare herhjemme, men særligt i det globale syd, hvor alt for mange er blevet kastet ud i arbejdsløshed og fattigdom.

Skal denne ungdomsgeneration have en lys og håbefuld fremtid, er uddannelse et vigtigt middel.

Desværre er udfordringerne store, særligt på det afrikanske kontinent, hvor 60 procent af befolkningen er under 25 år, og adgangen til kvalitetsuddannelse mange steder er begrænset.

Uddannelser i tråd med arbejdsmarkedet

Når for få har mulighed for at tage en uddannelse længere end folkeskoleniveau, og færre vælger en faglært uddannelse, står vi med en generation af unge, hvor mange mangler de kompetencer og redskaber, de har brug for, for at kunne få et ordentligt job og derigennem blive økonomisk uafhængige.

Ydermere er der en alt for stor kløft mellem de kompetencer, de unge erhverver sig, og de kompetencer, virksomhederne efterspørger.

Det betyder, at unge med et uddannelsesbevis i hånden ikke nødvendigvis kan lande et ordentligt job og i stedet ender i den uformelle økonomi uden pensionsopsparing, sygesikring eller ordentlige arbejdsvilkår.

Den store ungdomsgeneration, der skal gennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet, skal have de kompetencer med i rygsækken, som det lokale erhvervsliv efterspørger.

I en tid, hvor klimaforandringerne raser og grønne teknologier forbedres, er det centralt, at faglærte uddannelser giver de unge grønne kompetencer til at være en del af den grønne omstilling. Virksomhederne har brug for grønne faglærte for at føre deres grønne ambitioner ud i livet. Om det er at installere havvindmøller i Kattegat eller sikre ren vandforsyning i Nairobi, så skal unge faglærte have værktøjerne til at bygge en mere bæredygtig fremtid.

{{toplink}}

Dansk praksis til inspiration

Herhjemme har vi også udfordringer, når det kommer til uddannelse. Men når det handler om at sikre, at lærlinge får de rette kompetencer i forhold til erhvervslivets efterspørgsel, har vi en unik tradition, der kan inspirere andre lande.

I Danmark tager arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger et stort ejerskab over indholdet i faglærte uddannelser og er involveret i alle dele af processen – fra lokale uddannelsesudvalg til store nationale politiske kompromisser.

Det sikrer, at arbejdsmarkedet er involveret fra start til slut, og resultatet bliver, at faglærte får en bred vifte af kompetencer, og at Danmark har stærke faglige uddannelser, der er tidssvarende, og som øger chancen for, at de unge kan finde en læreplads og få et godt job bagefter.

Vores model i Danmark kan inspirere til at skabe jobs og uddannelse målrettet unge i det globale syd. Heldigvis er vi allerede i gang.

Danske virksomheder, faglærte og uddannelsesinstitutioner understøtter arbejdet med at uddanne verdens største ungdomsgeneration blandt andet gennem Arbejdsmarkedskonsortiet, der består af DI, 3F og Ulandssekretariatet, og DUF's arbejde i udviklingslande.

Dermed bidrager vi til at sikre de grønne kompetencer, stærke faglige uddannelser og digitale kompetencer, som det lokale erhvervsliv efterspørger. Det er til gavn for individet, virksomhederne og samfundet, og derfor håber vi, at Regeringens kommende Afrikaplan kommer til at indeholde et stærkt fokus på at give verdens største ungdomsgeneration adgang til arbejdsmarkedet.

Forrige artikel Tidligere folketingsmedlem: EU’s selvoptagethed tvinger Afrika i armene på Rusland og Kina Tidligere folketingsmedlem: EU’s selvoptagethed tvinger Afrika i armene på Rusland og Kina Næste artikel CKU: Protesterne imod koranafbrændinger kalder på en styrket indsats for religionsfrihed CKU: Protesterne imod koranafbrændinger kalder på en styrket indsats for religionsfrihed