Handicaporganisationer: Trods løfter tøver regeringen med at tænke mennesker med handicap ind i humanitære indsatser

Regeringen nøler med at sætte fokus på mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet og de humanitære indsatser. Danmark bliver nødt til at gøre det bedre, inden vi overtager EU-formandskabet, skriver Sif Holst.

I 2009 besluttede Danmark at tilslutte sig FN's Handicapkonvention. Derfor har vi i Danmark forpligtet os på, at mennesker med handicap skal have de samme rettigheder og muligheder som alle andre – herhjemme og i vores indsatser ude i verden.

23. august rejser repræsentanter fra den danske regering til Genève, fordi de skal stå skoleret over for FN's Handicapkomité. Jeg forventer, at de kommer hjem med røde ører på en række områder.

Ét af kritikpunkterne, tror jeg, vil gå på, at Danmark nøler med at få nogle ordentlige rammer på plads inden for udviklingssamarbejdet og de humanitære indsatser.

Tal fra OECD viser, at kun tre procent af den danske udviklingsbistand går til indsatser, der har fokus på at inkludere mennesker med handicap. Det skal vi selvfølgelig gøre meget bedre.

Danmark tøver med handling

Som optakt til den danske eksamen har vi i Danske Handicaporganisationer sammen med en række civilsamfundsorganisationer sendt vores syn til FN's Handicapkomité på, hvad der er af udfordringer og har været af resultater på handicapområdet i løbet af de senere år.

Her mener vi blandt andet, at regeringen nøler med at tage de første skridt til et større fokus på mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet og de humanitære indsatser.

{{toplink}}

Vi kan for eksempel se til vores naboer i Norge. Her halter Danmark i den grad bagud.

Nordmændene har nemlig en strategi for, hvordan mennesker med handicap bliver tænkt ind i norsk udviklingssamarbejde.

Det betyder, at der bliver arbejdet langt mere systematisk med at få mennesker med handicap inkluderet i de indsatser, nordmændene sætter i søen.

Det gør, at udviklingssamarbejdet og de humanitære indsatser ikke blot bliver fine hensigtserklæringer i forhold til mennesker med handicap, men også en systematisk monitorering af om indsatserne rent faktisk omsættes til, at mennesker med handicap inkluderes og opnår bedre vilkår på lige fod med alle andre.

Det kunne være, hvis man for eksempel skulle sørge for bedre kvalitet i uddannelsessystemet i Rwanda.

Så skal det være tænkt ind, at børn med handicap fysisk skal kunne komme i skole og være med i alle dele af undervisningen, undervisningsmaterialet skal være tilpasset børn med forskellige typer af handicap, og lærerne skal være klædt på til at give en god undervisning til alle børn.

Her kan handicaporganisationerne være en stor hjælpende hånd, fordi de har viden om barriererne og forslag til at løse dem.

Inkludér mennesker med handicap

Der er brug for, at Udenrigsministeriet og de danske organisationer, der arbejder for at forbedre vilkårene i forskellige lande, sætter en højere ambition for at inkludere mennesker med handicap i indsatserne og bliver langt bedre til at undersøge om forbedringerne også gavner mennesker med handicap.

EU's eksterne udviklings- og humanitære indsatser inkluderer, ifølge tallene fra OECD, mennesker med handicap i over 20 procent af indsatserne. Ligesom EU's indsatser er styret af en vejledning til, hvordan mennesker med handicap inkluderes i indsatserne.

{{toplink}}

Når Danmark overtager EU-formandskabet, vil det være et vigtigt signal i EU, at Danmark ikke halter bagud på denne dagsorden.

Udover ratificering af Handicapkonventionen har Danmark også forpligtet sig via verdensmålene til ikke at lade nogen i stikken samt nå de mennesker, der er længst tilbage, først. Ude i verden udgør mennesker med handicap en alt for stor del af den gruppe.

Inspirationstur forud for ny strategi

Når vi nærmer os slutningen af året, skal Folketinget vedtage en ny udviklingspolitisk strategi.

Her vil vores klare anbefaling være, at politikerne har været på inspirationstur inden til lande som Norge eller Finland og efterfølgende lader sig inspirere af deres strategier og tilgange.  

Danmark bør hæve ambitionen for inklusion af mennesker med handicap i den kommende strategi.

Vi kunne for eksempel gøre som Australien, der i deres seneste udviklingspolitik fra sidste år eksplicit sætter et mål om at udvikle en strategi for ligestilling og rettigheder for mennesker med handicap.

En ny udviklingspolitisk strategi med ambitioner om at inkludere mennesker med handicap i dansk udviklingssamarbejde og humanitære indsatser kan også udgøre en platform for, at Danmark markerer sig på denne dagsorden ved det kommende Global Disability Summit.

Det finder sted i Berlin i april 2025 med den tyske og jordanske regering som værter, og hvor repræsentanter for en lang række af regeringer og internationale organisationer mødes for tredje gang for at fremme inklusion af mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet og humanitære indsatser.

{{toplink}}

Forrige artikel UNDP og Institut for Menneskerettigheder: Supervalgåret bør stå i diversitetens tegn UNDP og Institut for Menneskerettigheder: Supervalgåret bør stå i diversitetens tegn Næste artikel Folkekirkens Nødhjælp: EU skal have styr på egne klimapenge, før de presser andre til at punge ud Folkekirkens Nødhjælp: EU skal have styr på egne klimapenge, før de presser andre til at punge ud