Dansk udviklingsbistand undermineres

DEBAT: De varslede besparelser på udviklingsbistanden vil få alvorlige konsekvenser for den fattigdomsorienterede bistand, skriver Lars Udsholt, forperson for Globalt Fokus. Han bakkes op af top-folk fra 23 organisationer, der har underskrevet indlægget.

Lars Udsholt 
Forperson for Globalt Fokus og sekretariatsleder i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling

Voldsomme konflikter i mange egne af verden får et rekordstort antal mennesker til at flygte mod beskyttelse – primært i deres nærområde. Men også antallet af flygtninge, der søger til Danmark, stiger, hvilket stiller krav til det danske samfund om øgede ressourcer til flygtningemodtagelse. Det er hverken fair eller fornuftigt at tage de penge fra Danmarks bistand til verdens fattigste.

Desværre er det netop ved at skære på støtten til verdens fattigste, at regeringen med sit udspil d. 23. oktober vil finansiere hele 55% af den skønnede merudgift på 4,5 mia. kr. til udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark.

Ifølge regeringen skal der næste år anvendes i alt 3,5 mia. kr., svarende til mere end 20 % af udviklingsbistanden, til dette formål. Det kan komme til at betyde, at op imod 6 mia. kr. af udviklingsbistanden i 2015 vil gå til formål, der ifølge regeringens egen opgørelse ikke er egentligt fattigdomsorienteret bistand.

Dermed vil mindre end 2/3 af udviklingsbistanden i 2015 gå til verdens fattige, hvilket vil bringe den egentlig fattigdomsorienterede bistand langt under 0,7% af BNI, som Danmark internationalt har forpligtet sig til.

Skadelige konsekvenser

Dette er et dramatisk brud med anvendelsen af dansk udviklingsbistand. Regeringen har endnu ikke oplyst, hvordan besparelsen på Danida-budgetterne konkret skal udmøntes. Men der er ingen tvivl om, at så store besparelser, gennemført med meget kort varsel, vil få omfattende og skadelige konsekvenser for den afgørende støtte, som vi fra dansk side yder til gavn for svage og sårbare grupper i verdens fattigste lande. Langsigtet udviklingsbistand modvirker fattigdom og konflikt - og forebygger dermed de grundlæggende årsager til, at mennesker flygter.

Som medlemmer af Globalt Fokus vender vi os mod de foreslåede besparelser på støtten til verdens fattigste. Vi forventer, at Folketingets partier i finanslovsforhandlingerne de kommende uger sætter værdige standarder for et aktivt engagement i løsningen af globale fattigdoms- og miljøproblemer.

Dansk bistand spiller en afgørende rolle for, at Danmark er en udviklingspolitisk stormagt med et engagement, som bredt involverer bl.a. folkelige organisationer, private virksomheder, fagbevægelse og politiske partier. De planlagte besparelser peger den helt forkerte vej. Udgifter til modtagelse af flygtninge i Danmark bør afholdes uafhængigt af vores udviklingspolitiske ambitioner.

Den hidtidige danske indsats nyder stor respekt og anerkendelse verden over. Hvis det fremlagte forslag vedtages, vil dette blive sat på spil til skade for Danmarks internationale position. Samtidig sendes et helt forkert signal på et tidspunkt, hvor Danmark formodes at skulle stå i spidsen i FN, når verdens ledere inden for det kommende år skal forpligte sig til fælles mål for fattigdomsbekæmpelse, bæredygtighed og globalt samarbejde.

Medunderskrivere af indlægget: 

Erik Vithner 
Sekretariatsleder 
Civilsamfund i Udvikling

Vagn Berthelsen 
Generalsekretær
IBIS

Frans Mikael Jansen
Generalsekretær
Mellemfolkeligt Samvirke

Birgitte Qvist-Sørensen 
Generalsekretær 
Folkekirkens Nødhjælp

 

Jonas Keiding Lindholm 
Vicegeneralsekretær
Red Barnet
Andreas Kamm
Generalsekretær
Dansk Flygtningehjælp

Niels Tofte
Generalsekretær
CARE Danmark 

 

Bolette Christensen 
CEO
BØRNEfonden
Mads C. Barbesgaard
Politisk formand 
Afrika Kontakt 

Jens Byskov
Bestyrelsen
Globale Læger 

 

Johnny Baltzersen
Næstformand
CICED
Jan Ole Haagensen 
Sekretariatsleder
Verdens Skove

Bjarne B Christensen 
Generalsekretær
Sex & Samfund 

 

Paula Guillet de Monthoux
Administrerende direktør
SOS Børnebyerne
Mogens Kjær 
Generalsekretær
Danmission

Gitte Seeberg 
Generalsekretær
WWF Verdensnaturfonden
Landsudvalg

 

Finn Tobiesen 
International Chef  
Vedvarende Energi
Janice Goodson Førde
Formand
KULU

Kim Hartzner
Generalsekretær 
Mission Øst 

 

Jon Clausen 
Formand 
Axis 
Torleif Jonasson
Generalsekretær
FN-Forbundet

Torben Madsen 
Daglig leder
International Aid Services

 

Jann Sjursen 
Generalsekretær
Caritas

 

Gwen Wisti 
Direktør 
Plan Danmark 

 

Forrige artikel Nye klimapenge må ikke blive gamle  Nye klimapenge må ikke blive gamle Næste artikel Klimaregning skal betales på tværs af sektorer og grænser