Danmarks udviklingsbistand voksede i 2013

BISTAND: Udviklingsbistandens andel af den samlede danske økonomi voksede i 2013. Samlet set er den tilbage på niveauet fra tiden under VK-regeringen. Ministeren er tilfreds.

Udviklingsbistanden udgjorde i 2013 en større del af den samlede danske økonomi end i 2012. Dermed er andelen tilbage på niveauet med VK-regeringen i 2011: Nemlig 0,85 procent.

Og det glæder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):

"Jeg er stolt over, at Danmark fortsat ligger i top med støtten til verdens fattigste. Vi lever op til vores løfter og går forrest i kampen mod fattigdom," siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Danmark er dermed fortsat ét blandt kun fem lande i verden, der lever op til FN's målsætning om at yde mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Det viser den årlige opgørelse fra OECD's udviklingskomite, DAC.

Opgørelsen er foreløbig, da den blandt andet bygger på skøn for Danmarks BNI for 2013. Den endelige bistandsprocent for 2013 forventes offentliggjort i december 2014.

Danmark har siden 1978 opfyldt FN's målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand.

"Vi opfylder målsætningen, fordi vi har råd til det, og fordi det er en del af den danske folkesjæl at hjælpe verdens mest udsatte mennesker som for eksempel de 9 millioner mennesker, der er flygtet fra krigen i Syrien," siger Mogens Jensen.

I regeringsgrundlaget fra 2011 står der, at målsætningen på sigt er at hæve udviklingsbistanden til en procent af den samlede danske økonomi. 

I vores egen interesse
Ministeren mener, at det er i Danmarks interesse at "skabe langsigtet udvikling, der bider sig fast":

"Både for at bekæmpe fattigdom med arbejdspladser, og så landene med tiden i stigende grad vil efterspørge danske produkter og kompetencer. Det er der allerede gode eksempler på i lande som Vietnam, Ghana og Bangladesh," fortsætter han.

Udover Danmark lever også Sverige, Norge, Luxembourg og for første gang også Storbritannien op til FN's målsætning om at give mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand.

De 16,4 milliarder kroner svarer til 0,85 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I 2012 lå bistandsprocenten en anelse lavere på 0,83 procent af BNI.

Forrige artikel Altinget.dk vil sprede ny forskningsviden Næste artikel Abortmodstandere presser EU på stamceller og udviklingshjælp Abortmodstandere presser EU på stamceller og udviklingshjælp