Danske millioner til at styrke homo-rettigheder i Uganda

KORT NYT: Efter den ugandiske præsident mandag har underskrevet en lov imod homoseksuelle i landet, omlægges Danmarks udviklingsbistand til Uganda.

Trods international kritik har den ugandiske præsident, Yoweri Museveni, i dag underskrevet en lov med store konsekvenser for landets homoseksuelle.

Som reaktion på dette omdirigeres Danmarks ulandsbistand til Uganda derfor uden om den ugandiske regering.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

"Jeg kan ikke kraftigt nok tage afstand fra loven og det signal, den ugandiske regering nu sender til ikke bare forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden," skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelelsen har Mogens Jensen besluttet at sende 40 millioner kroner til den private sektors grønne indsatser og syv millioner kroner til fortalere for homoseksuelles rettigheder i stedet for gennem programmer styret af den ugandiske regering.

Udenrigsministeriet skriver, at Danmark dog fortsat vil støtte den ugandiske regering på vandområdet, hvor der skal sikres rent drikkevand til omkring 800.000 mennesker. Danmark vil også fastholde støtten til at lave veje til skoler, sundhedsklinikker og markeder i det nordlige Uganda.

"Regeringens hetz mod de homoseksuelle skal ikke gå ud over de fattige ugandere, vi allerede har forpligtet os overfor, og som har brug for rent drikkevand, eller befolkningen i Norduganda, som efter årtiers borgerkrig har brug for genopbygning og adgang til skoler og sundhedsklinikker," siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at handels- og udviklingsministeren har indkaldt Ugandas ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet. 

Forrige artikel Nyt Altinget-magasin til abonnenter Næste artikel Nyt samarbejde skaber mulighed for fremskridt i Somalia